Планиране три самосталне изложбе под окриљем Дунавских дијалога

На овогодишњем Фестивалу савремене уметности Дунавским дијалозима, који ће под слоганом Quo vadis homo? бити одржан од 8. до 30. септембра у Новом Саду, предвиђене су три самосталне изложбе савремених српских уметника.
novi sad nekretnine
Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

У Галерији Бел арт биће постављена изложба радова вајара Миће Стајчића из Београда  који са пуно  критичке ироније “ивентарише” болна места наше културе и савременог живљења. Мали ликовни салон КЦНС угостиће радове Верољуба Наумовића, младог скулптора из Новог Сада који зачуђујуће прецизним (хипер)реализмом филозофира немогућности савременог човека да превазиђе судбински обухват опште угрожености и алијенације. Коначно, у Галерији СУЛУВ-а биће представљени радови Вука Ћука, мултимедијалног уметника из Београда који својим мобилним сликама и скулптурама, аутентичним и јасно персонализованим начином манифестује дух нашег живљења у доба инвазивног техницизма и свеопште роботизације и технологизације.

Подсетимо, Галерија ликовне уметности поклон збирка Рајка Мамузића биће дом централне изложбе Дунавских дијалога, насловљене управо Quo vadis homo?, коју су  заједнички конципирали Ами Барак, независни кустос из Париза, и Сава Степанов, ликовни критичар и уметнички директор Фестивала, а тема је наметнута околностима  глобалног хаоса  у коме је данас одиста тешко изнаћи праву окосницу смисла. Иначе, на овогодишњим Дунавским дијалозима предвиђен је сусрет уметника Темишвар-Нови Сад. То је још један у низу изложбених дијалога уметника из Румуније и Србије, и то из градова који су именовани за две будуће Европске престонице културе. Досада су ове румунско-српске компаративне изложбене поставке давале изузетно занимљиве резултате, који су омогућавали бројне  расправе и закључке о делотворности савремене уметности у времену транзицијских процеса у друштву али и у уметности, те у постмодернистичким збивањима у околностима свеопште глобализације.        

М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести