Амбициозни планови Галерије Матице српске у овој години

Галерија Матице српске након године која ће бити упамћена као изузетна, када је кроз мноштво програма обележено и 17 деценија трајања једног од најстаријих и најбогатијих музеја националне уметности од 18. до 20. века, и у 2018. је ушла са амбициозним плановима.
galerija matice srpske kolaz, GMS
Фото: Галерија Матице српске

Активности на обради, валоризацији, презентовању и публиковању збирки у овој години, као и професионална достигнућа која су обележила претходну, представљена су јуче на годишњој конференцији за медије у ГМС. Лане је, по речима управнице др Тијане Палковљевић Бугарски, реализован вишедеценијски сан око адаптације зграде, јер су од почетка модерног деловања ове установе били свесни да не могу ићи напред док не поставе инфраструктуру на европске стандарде, а то је зграда, сталне поставке, депои, простори за повремене изложбе, канцеларије и конзерваторски атељеи. Управница ГМС није крила задовољство што су сви ти радови, као и нова стална поставка националне уметости 20. века, завршени у јубиларној 170. години трајања.

Током ове године у Галерији ће се радити на три збирке – Матице српске, са портретима часника, али и другим уметничким делима, као и ордењем, плакетама... која се чува у Матичиној згради; затим колекцији цртежа, коју ће пратити изложба и публикација, као и збирци примењене уметности чије се прво представљање јавности планира за наредну годину. У оквиру изложбених активности Снежана Мишић, програмска директорка ГМС, најавила је наставак циклуса Традиција и савремено стваралаштво у сарадњи са новосадским уметником Милошем Вујановићем, потом изложбу Европске наслеђе у колекцији ГМС на којој ће кроз одабрана дела бити представљени модели европских утицаја на српску уметност и настављена добра пракса реализације принтова дела ради гостовања у региону. И ове године ГМС ће наставити своје популарне програме као што су Месец франкофоније, који ће бити посвећен везама савремене француске и српске уметности, те друге редовне манифестације - Музеји Србије 10 дана од 10 до 10, Лето у врту галерија, Дани европске баштине, Предахните уз уметност, као и оне намењене најмлађим посетиоцима. Посебном мини поставком биће обележено 200 година рођења сликара Павла Симића и 170 година Мајске скупштине и настанка слике која заузима централно место сталне постаке.

Када су у питању публикације, уз пратеће каталоге, ГМС ће ове године објавити студију о руско-српским везама у 18. веку Романови у Србији, онда Сто дела ГМС на енглеском језику, а резултати обележавања 170 година трајања биће публиковани у новој монографској студији чији је аутор др Тијана Палковљевић Бугарски, а биће визуелизовани поводом Дана ГМС у октобру у приземљу зграде, као део сталне поставке у Великој сали Саве Текелије, и то у форми изложбе из Збирке Матице српске, која је нуклеус данашње Галерије. Наставиће се пројекат дигитализације и кодирања уметничког фонда и израда нових виртуелних апликација, као и попуњавања уметничке колекције. Галерија ће током године уступити простор за три изложбе Академији уметости за студентску поставку, Војвођанској банци за изложбу “Одговорно у култури” као и Регуларној Великој ложи Србије, која ће представити историју слободног зидарства у Србији од 1885. до данас.


Низ програма и признања

У протеклој години завршена је реконструкција зграде што је обележено 1. јуна на дан када је 1958. отворена прва стална поставка у данашњој згради. Реализовано је 13 изложби, публиковано је 12 издања. Фонд је употпуњен са 182 дела од чега је 146 распоређену у збирке ГМС, а 36 у Збирку Матице српске. Међу њима је и историјски дар компаније “Таркет” из Бачке Паланке са 83 вредна уметничка дела. Кампања ГМС протекле године насловљена је са “170 година, 170 ваших дана, 170 наших прича” била је усмерена јавности, а Галерија је забележила 28.250 посетилаца. Пратећи нове технологије лансирана је апликација “Осети уметност”. Током 2017. Галерија МС добила је награде “Фондације”Јаков Игњатовић” из Сентандреје за допринос заштити српског културног наслеђа у Мађарској, Октобарску награду Новог Сада, Вукову награду, признање “Преосвећена мати Ангелина”, као и ИКОМА-а за најбољу публикацију што, по речима управнице показује да је оно што су радили вредновано у јавности.


У богатој међународној сарадњи, негујући старе и развијајући нове контакте, др Данијела Королија Црквењаков, помоћник управника ГМС, издвојила је долазак стручњака изУметничко-историјског музеја у Бечу који ће држати предања и радионице. Са Француским институтом у Србији планирана је сарадња око гостовања изложбе ГМС “Слике пролазног света, односи француског и српског интимизма” у Српском културном центру у Паризу у септембру. У припреми је са Епархијом будимском нова стална поставка Музеја СПЦ у згради Препарандије у Сентандреји, а у Историјском музеју у Будимпешти гостоваће изложба “Арсеније Теодоровић и српска црква у Будиму”, којом је завршен петогодишњи пројекат

конзервације и рестаурације вредног иконостаса. Сарадња се наставља и са Британским саветом, Националном галеријом Умбрије у Перуђи, Форумом словенских култура и Европском музејском академијом.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести