Пловдив проглашен Европском престоницом културе 2019.

СОФИЈА: Пловдив, најстарији град у Бугарској, званично је проглашен за Европску престоницу културе 2019, а ту титулу дели са италијанским градом Матером.
Plovdiv/VASSIL DONEV/EPA
Фото: EPA/VASSIL DONEV/Plovdiv

Око 50.000 људи окупило се данас на централном тргу да уживо прати програм организован тим поводом, под називом "Ми смо разнобојни", а у којем је учествовало 1.500 локалних и страних уметника на више сцена, преноси АП.

Пловдив, други по величини град у Бугарској, хиљадама година је опстајао на раскршћу између западне Европе и Блиског истока.

Градске власти тврде да је Пловдив најстарији континуирано насељен европски град, са историјом дугом више од 6.000 година, о чему сведоче архитектонски споменици који датирају уз времена Трачана, Грка, Римљана, Византије и Османског царства.

Овај град, који се простире на обе стране реке Марице, познат је и по етничкој разноликости - многи међу 340.000 његових становника припадници су турске, ромске, јерменске, грчке или јеврејске мањине, а сви имају прилично снажан утицај на богат културни живот Пловдива.

Примери овог утицаја представљени су током данашњег музичког и плесног програма, уз разнобојно осветљење, под слоганом "Заједно".

Ове године је предвиђено да у Пловдиву буде одржано око 350 културних догађаја, укључујући изложбу на којој ће бити представљени делови Берлинског зида поводом обележавања 30 година од његовог пада.

Пловдив, иначе први бугарски град који је постао Европска престоница културе, нашао се и на листи "Њујорк тајмса" од 52 места која треба посетити 2019. године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести