"Победнику" реконструисали и нос

СМЕДЕРЕВО: Током рестаурације "Победника" у атељеу вајара Зорана Кузмановића у Смедереву откривено је да споменик има закрпу на носу, која је највероватније последица грешке у оригиналном калупу, те је и то увршћено у радове на симоболу Београда.
w
Фото: pixabay.com

"Закрпа на носу која је вероватно последица грешке у оригиналном калупу је скинута, а реконструкција оштећеног дела урађена је бронзом идентичног састава. Разлика у боји између свеже бронзе и патине је нормална појава, и до краја радова ће бити неприметна", саопштено је из Завода за заштиту споменика културе града Београда на званичном Твитер налогу "Победника".

Неколико дана раније, како је такође објављено на званичној страници, откривено је и да није само постамент био климав, већ и мач који "Победник" држи.

"Током радова откривена је још једна критична тачка - веза између сечива и дршке мача која је потпуно кородирала, па је постојала опасност да овај део скулптуре отпадне. Такође, веза мача и бронзаног постоља је услед оштећења била прекинута", стоји у саопштењу.

Радови на конзервацији камена који се тренутно изводе обухватају чишћење, испуњавање пукотина и фуговање, а испоставило се да су спојнице биле само површински попуњене док је простор иза спојница, а између блокова био празан и у њему је пронађена већа количина прљавштине и инсеката.

Како у саопштењу Завода за заштиту споменика културе града Београда пише, конзерватори користе лепо време да заврше што више деликатних радова.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести