Почиње Калеидоскоп културе: Пет недеља уметности

НОВИ САД: Пети Калеидоскоп културе, најбољи европски тренд бренд у области културе, почиње за два дана – 1. септембра и до 4. септембра ће обухватити више од 80 уметничких програма, на 27 локација у новосадском Дистрикту (Булевар деспота Стефана 5).
k
Фото: ns2022.rs/Filip Petronijević

Публика ће пратити програме на извођачким и музичким сценама, две филмске бине, као и у обновљеним просторима у Дистрикту, попут Фабрике, Радионице, Бироа, Складишта, али и Гвожђаре, Ланчаре, где нас очекују 22 изложбе, 12 филмских пројекција, као и 22 концерта, различити перформанси, трибине и панели, који окупљају 400 уметника из 40 земаља. 

Отварање највеће смотре уметничке продукције у овом делу Европе, кроз пет врста уметности обележиће једна од највећих интерактивних инсталација у Европи „Аутокорект” уметничког колектива „Каракатаг” која се простире дуж 300 квадратних метара на фасади Фабрике. Својим медијским садржајима и кретањем, систем роботизованих машина и уређаја ствара специфични плес на фасади, трансформишући зграду Фабрике у сцену, а пролазници ће на овај начин бити укључени у магичну кореографију.

Радионица, Фабрика, Гвожђара, Биро, Складиште, Ланчара, као и отворени простори надомак поменутих објеката, биће место за 22 изложбе, којима ће програм и званично почети у 19 сати. Кроз визуелну уметност представиће се европски и регионални стручњаци из области сценског дизајна, уметници млађе генерације студената Академије уметности, најбољи млади фотографи из 36 земаља, стручњаци из области видео-игрица који повезују науку и уметност, новомедијски уметници попут Владимира Лалића, Доријана Колунџије, Горана Деспотовског, али и европски признати новосадски сликари Петар Мирковић, Борис Лукић и Тадија Јаничић, као и француски савремени сликари. 

У извођачкој уметности, првог дана Калеидоскопа културе, добитница Гремија, Добет Гнахоре, наступиће са новосадским уметницима и волонтерима у перформансу који ће бити уметнички и критички одговор на чувени слет – „Насупрот ветру – одговор на слет” на Извођачкој сцени 1, док ће на Извођачкој сцени 2, сат касније бити изведена представа „Софиа” Битеф театра. Перформанс „Временска капсула” публика ће пратити поред Културне станице Лиман. Такође, до 4. септембра на отварање Калеидоскопа културе долази и прослављени шведски кореограф јапанског порекла, Сатосхи Кудо, али и водећи регионални плесни ансамбли, попут Националног балета Северне Македоније, Битеф театра, Загребачког плесног центра и других. 

Прво вече биће обележено и наступом Бориса Ковача на Музичкој сцени 1, ди-џеја Филипа Грујића, састава Владимир Самарџић Трио + 1 и београдског састава Врооом на Музичкој сцени 2. У објекту Производња наступиће Турбо транс туристи, македонски састав 21 век, као и бенд Заувар, а до 4. септембра наступиће и Апоцалyптица, Херцулес анд Love Affair, Pocket Palma, Republica, LP duo, Dragon's Fuel, Ново лице удараљки, ди-џеј Закири, ди-џеј Traumer, Brainstorm & Dance, Реци цимет, Short Reports, Tidal Pull, ди-џеј Вукашин Војводић, ди-џеј Воја Кило Кило, Prisoners of Surprise, Fusion Masters, Yugo Bleja, Natalieé, Manivi, A.N.D.R. x Retrospektiva, SevdahBABY, Јана Вуковић, Ива Лоренс, Ата, Galatheia и Там. 

Првог дана Калеидоскопа културе, биће приказан ремастеризован филм „Нека друга жена” код Чешког магацина, као и „Гејм” и „Не играј на Енглезе”, који ће бити приказани код студентског дома Живојин Ћулум. 

Програм ће се наставити до 4. септембра у Дистрикту, а детаљне сатнице и локације четвородневног отварања можете пронаћи на сајту Калеидоскопа културе.

Улаз на све програме отварања Калеидоскопа културе је слободан. Саобраћај ће бити затворен до 6. септембра на делу Булевара деспота Стефана, између  Моста слободе и Дистрикта, као и у улици између студентског дома Живојин Ћулум и Дистрикта. Забрана паркирања важиће у зони Дистрикта – око кошаркашког терена.

Партнери Калеидоскопа културе су Ерсте Банка Србија, ИДЕА, ДДОР осигурање, А1 Србија и Хајнекен Србија.

Детаљан програм, програмску књигу, сатнице и све информације у вези са догађајима Калеидоскопа културе, можете пронаћи на сајту пројекта novisad2022.rs, као и на kaleidoskopkulture.com.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести