Покрајина: За музичко и сценско стваралаштво по 15 милиона динара

НОВИ САД: Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић је на Великој сцени Српског народног позоришта у Новом Саду уручила уговоре корисницима који су добили средства за финансирање или суфинансирање пројеката из области савременог стваралаштва у АП Војводини у 2021. години.
d
Фото: vojvodina.gov.rs

У име ресорног секретаријата и у своје лично име, будући да се 30 година бави културом и музиком, Милошевићева је изразила велико задовољство због 130 пројеката из области музичког стваралаштва који су стигли пред комисију, а од којих је подржана половина.

Како наводи Драгана Милошевић, за 59 уговора из области музичког стваралаштва издвојено је 15 милиона динара и исто толико средстава опредељено је за област сценског стваралаштва за 35 сјајних пројеката.

Подржани су и ове године изузетни фестивали, традиционалне манифестације попут Стеријиног позорја, НОМУС-а, дечјих позоришних фестивала, бројних других позоришних представа у целој Војводини, истакла је Милошевићева и додала да су се у Секретаријату потрудили да обухвате свих 45 војвођанских општина, с тим што су ове године подржани и неки нови креативни пројекти из ових области.

Наш заједнички задатак и циљ је да средства у буџету за културу из године у годину расту, ради снажније подршке већем броју пројеката. Подсетићу да се и за време пандемијске изолације управо музика, а самим тим и култура уопште, чула и видела путем интернета, као и да су реализовани концерти на неколико места у Новом Саду. Музика је на тај начин, заправо, допрла до сваког слушаоца и поштоваоца музичког стваралаштва, рекла је Драгана Милошевић.

У име корисника средстава обратио се председник Зрењанинског камерног оркестра Роман Бугар, који је захвалио на подршци у реализацији пројекта и истакао задовољство што је ресорни секретаријат испоштовао и подржао и друге војвођанске културне установе и организације, чиме је показао жељу за децентрализацијом културе, која је веома важна.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести