„Политикина” награда Перици Донкову

Награда “Владислав Рибникар” коју лист ”Политика” по 77. пут додељује за најбољу изложбу припала је сликару Перици Донкову (1956) за поставку „Слепа вера”, одржану у Кући легата у Београду протекле јесени.
umetnost, izlozba, slikanje, ilustracija pixabay
Фото: pixabay.com

Истичући да је Донков један од најизразитијих сликара неоенформела у Србији и бившој Југославији, професор Факултета ликовних уметности у Нишу, који годинама ради предано и енергично, стварајући у континуитету консеквентан опус, жири „Политикине” награде навео је у образложењу да се у контексту његових дела препознаје свест о угрожености појединца, о егзистенцијалној тескоби савременог човека, о отуђењу, деструкцији и општој несигурности.

Донков је  представио циклус слика насталих од 2016. до 2019. разврстаних у амбијенталне целине под називима  Слепа вера,  Глува соба,  Равнање главе,  Поступак за тетовирање властитог ткива  и  Соба с погледом. Сваки сегмент садржао је централну слику монументалног формата која је у организацији простора деловала иконостасно, стварајући простор могуће сакралности, својеврсно свето место уметниковог универзума са којег је могуће створити услове за стварно живљење у не тако гостољубивом окружењу, наводи жири.

Жири су чинили историчари уметности Љиљана Ћинкул, Гордана Добрић, Уна Поповић, Саша Јањић и уредница Културног додатка „Политике” Марија Ђорђевић.

Н. П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести