Поново национална признања за допринос у култури

БЕОГРАД: Владе Србије усвојила је данас Уредбу о ближим условима и начину доделе признања за врхунски допринос националној култури, односно култури националних мањина.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Овим подзаконским актом уређују се ближи услови и начин доделе признања заслужним уметницима, односно стручњацима у култури за врхунски допринос уметничком стваралаштву и културном животу Србије, саопштило је Министарство културе.

На овакав начин стекли су се услови да након седмогодишње паузе буде расписан конкурс за доделу овог престижног признања.

О будућим добитницима одлучиваће седмочлана комисија састављена од угледних и афирмисаних уметника и стручњака у култури, од којих је један представник националних савета националних мањина, наводи се у саопштењу.

Током једне године признање ће моћи да добије највише до 20 уметника, односно стручњака у култури.

Још једну новину представља и то да ће предлагачи моћи да буду искључиво репрезентативна удружења у култури, а Национални савет националне мањине имаће право да предложи једног уметника, односно стручњака у култури, који је припадник националне мањине, објашњава Министарство.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести