Поштанска марка у част Моме Капора

БЕОГРАД: Пошта Србије пустила је данас у оптицај пригодно издање поштанских марака из серије "Знамените српске личности" посвећено истакнутом сликару, књижевнику и новинару Моми Капору, а у ПТТ музеју у Београду одржана је промоција марке на којој се налази чувени Капоров "Аутопортрет".
њ
Фото: Tanjug/N.Milošević, arhiva

Мира Петровић, в. д. директорка Поште Србије, рекла је обраћајући се бројној публици и представницима медија да је емисија поштанских марака посвећена Моми Капору веома важна за Пошту, јер репрезентује дела чувеног уметника, а издата је у години јубилеја 180 година постојања Поште Србије. "Марке са делима Моме Капора остаће да сведоче да је он и на овај начин освојио свет", казала је Петровић, а Љиљана Капор, оснивач Задужбине "Момчило Момо Капор" захвалила Пошти на томе што чувају дело и сећање на знамените личности.

Пригодно филателистичко издање за мотиве има надалеко познате цртеже Моме Капора: на марки номинале вредности 27 динара налази се "Аутопортрет" (2000, перо), на вињети "Портрет Лики" (1982, оловка), на коверту првог дана (ФДЦ) "Београд на шеширу" (2006, перо), на жигу "Девојка са ружом" (1996, перо), а сви успешно репрезентују лирски цртачки стил који је Момо Капор неговао.

Графичка реализација издања дело је Јакше Влаховића, академског графичара "Србијамарке", уз стручну сарадњу Љиљане Капор и Задужбине "Момчило Момо Капор".

Капор је рођен 1937. године у Сарајеву, дипломирао је на београдској Академији ликовних уметности, а књижевношћу почиње да се бави почетком шездесетих година прошлог века. Објавио је више од педесет романа, кратких прича, путописа и уметничких монографија, као и велики број дела која су извођена у позориштима, на радију и телевизији. Сам је илустровао своје књиге, а своја сликарска дела излагао је у галеријама и музејима широм света. Био је редован члан Академије наука и уметности Републике Српске.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести