Потписан протокол о сарадњи ФЦС и СПЦ

БЕОГРАД: Филмски центар Србије (ФЦС) и Српска православна црква (СПЦ) недавно су потписали протокол о сарадњи са циљем заједничке подршке и промоције културних вредности, духовности и традиције садржаних у кинематографским делима, саопштила је управа ФЦС-а.
Filmski centar Srbije
Фото: Dnevnik.rs

Овај вид сарадње има за циљ такође и очување културног наслеђа, православне духовне баштине и савременог културног стваралаштва.

Гордан Матић, директор ФЦС, поводом потписивања протокола са СПЦ-ом званично је изјавио следеће: „Филмски центар Србије препознаје потребе домаће кинематографије, а и жељу Српске православне цркве да на најбољи начин помогне у стварању филмова који остају као трајна културна и уметничка добра наредним генерацијама”.

Матић даље додаје да овај споразум, као и позитиван став СПЦ према домаћим остварењима, из ФЦС сматрају веома важним.

Први човек Филмског центра нагласио је да се овакав протокол први пут реализује у домаћој кинематографији.

Верујемо да ће он значити домаћој филмског сцени, да лакше приступи реализацији филмова који имају овакве потребе, што је још једна у низу активности којом Филмски центар олакшава пут у стварању добрих филмова, закључио је Матић.

Овим протоколом се пројектима које подржава ФЦС олакшава приступ и коришћење материјалних, културних и духовних добара којима располаже СПЦ, неопходним за њихову реализацију.

Филмски центар Србије ће разматрати захтеве за коришћење добара СПЦ, а затим их прослеђивати Патријаршијској управној канцеларији Српске православне цркве.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести