Поводом Михизове награде објављене драме Тијане Грумић

НОВИ САД: “Моћни ренџери не плачу”, “Кеплер 452-Б”, “Стварање човека” - драме су Тијане Грумић које су управо изашле из штампе, обједињене у књизи коју је, поводом добијања Михизове награде за драмско стваралаштво, објавила Српска читаоница Ириг, Фонд “Борислав Михајловић Михиз” и “Еустахија” Ириг.
tijana grumic
Фото: Branislava Brandić

Како то сад већ традиција налаже, књига “Драме” Тијане Грумић објављена је на српском и енглеском језику.

Реч је о четрнаестој књизи из едиције “Акт”, у оквиру које се, од 2005. године, објављују – и то двојезично, на српском и енглеском језику - изабрана драмска остварења добитника Михизове награде за драмско стваралаштво, наводи уредник овог издања Светислав Јованов.

Како додаје, драме “Моћни ренџери не плачу”, “Кеплер 452-Б” и “Стварање човека” од којих се састоји овај избор, представљају репрезентативан узорак карактеристичних тема и поступака који се дају уочити у досадашњем опусу Тијане Грумић: теме сазревања, раскида, усамљености и изгнанства, претежно на фону породичних односа као драмског контекста, уобличене су аутентичним сензибилитетом који комбинује осећајност интимизма са суптилнијим средствима из регистра тзв. постдрамских стратегија.

Јованов, који је и иницијатор Михизове награде за драмско стваралаштво, подсећа да су у поменутој едицији за протеклих петнаест година објављени и изводи из драмских опуса Милене Марковић, Маје Пелевић, Марије Караклајић, Миње Богавац, Милице Пилетић, Јордана Цветановића, Тање Шљивар, Милана Марковића, Данице Николић Николић, Браниславе Илић, Олге Димитријевић и Димитрија Коканова.

И. Б.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести