“Позорница под звездама” у Новом Саду од 4. до 26. јуна

НОВИ САД: Манифестација “Позорница под звездама” Српског народног позоришта (СНП) у Новом Саду биће организована од 4. до 26. јуна на крову Тржног центра “Променада”, саопштила је данас дирекција Опере тог позоришта.
pozornica
Фото: Промо

Са четири тематске позоришне недеље, СНП отвара јединствену позорницу са богатим садржајем оперског и драмског програма, који ће имати увертиру у виду Дечије недеље од 31. маја.

Деца ће тих дана закључно са 4. јуном имати прилику да се друже са аниматорима сваким даном у поподневним часовима, док ће недеља бити заокружена опером за децу „Чаробна фрула“ са два извођења узастопно од 18 и 20 часова.

Након тога следи “Рок недеља” током које је на репертоару позната представа „Ко је убио Џенис Џоплин?“, као и меморијално извођење Рок опере - “Who wants to live forever” као посвета недавно преминулом пијанисти Александру Бањцу, са многим гостима.

Следи филмска недеља, коју покреће биоскоп Синеплекс Променада, као ревија филмских класика, где су на репертоару култна остварења домаће баштине, као и изложба филмских реквизита у Тржном центру, док ће финале представљати велики концерт филмске музике на самом крову.

Како је објаснио диригент и маестро Микица Јевтић, култни наслов домаће кинематографије „Звиждук у осам“ је омаж двојици непролазних музичара који су на жалост изгубили недавно битку са корона вирусом - чувеном филмском композитору Зорану Смијановићу и певачу Ђорђу Марјановићу.

„То је музика из филмова уз које смо одрастали, плакали, смејали се. Реч је о најпопуларнијим композицијама из српске кинематографије и њихов велики квалитет је препознатљивост“, истиче диригент.

„Као што су реплике из домаћих филмова ушле у свакодневни говор и неисцрпно се понављају, тако је и музика постала антологијска. Музиком која има уметничку вредност а прати српски филм, желимо да се вратимо у неко сасвим друго време и музику сместимо у потпуно другачији амбијент. Тако да није ово пуки концерт, већ искуство“, закључио је маестро Јевтић.

Филмску недељу пратиће одмах оперска недеља са два концерта за љубитеље опере - „Dolce vita“ и „Оперетске приче на задату тему“.

Директор Опере СНП-а Александар Станков каже да су то два веома специфична концерта, која се могу ставити да под серијал „Приче на задату тему“, будући да је наступ „Dolce vita“ одржан онлајн, без присуства публике.

„Пројекат „Оперетске приче“ се наслања на позитивну ноту којом „Dolce vita“ отвара недељу, али и на дубоку војвођанску традицију оперета“, навео је Станков.

Последњег дана манифестације 26. јуна, публика ће слушати неке од најпознатијих одломака антологијских дела „Слепи миш“, „Књегиња чардаша“ и сличних оперета које су одувек биле фаворити новосадске публике.

Читав програм део је редовног, пре свега оперског, репертоара СНП-а, једино је локација нова.

Како кажу из театра, простор на отвореном омогућава већи број публике у сасвим безбедним условима, уз све протоколе и епидемиолошке мере које важе у позоришту и свим тржним центрима.

„Опере, позоришне представе и концерти побуђују емоције, стварају успомене, зближавају људе, граде пријатељства и љубави. Сви смо ми социјална бића и имамо потребу за слободом, а управо одлазак на концерт и представу је живљење те слободе са пријатељима и блиским особама“, даље наглашава први човек Опере.

„Ова година закочила је све и на јако груб начин показала колико нам културни догађаји недостају и колико је „нова нормалност“ у којој не би били у блиском контакту са другим људима, потпуно супротна органским потребама наших бића“, закључује Станков.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести