Предавање о архитекти Иви Куртовићу у Спомен-збирци Павла Бељанског

У Спомен-збирци Павла Бељанског вечерас од 19 часова ауторка тренутне изложбе о архитекти Иви Куртовићу историчарка архитектуре и кустос др Валентина Вуковић у окиру ауторског предавања говориће о концепту поставке, идеји и разлозима за њену реализацију, а предавање ће бити праћено тумачењем на знаковном језику.
spomen zbirka pavla beljanskog, dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

У разговору с публиком, ауторка ће приказати садржај поставке с нагласком на архитектуру зграде Спомен-збирке Павла Бељанског, али и на биографију њеног аутора – Иве Куртовића. Током предавања биће представљен и каталог изложбе, аутори текстова др Јасенка Крањчевић архитекта са Института за туризам у Загребу, др Валентина Вуковић и Јасмина Јакшић Субић, виши кустос Спомен-збирке., као и остали сарадници – појединци и установе уз чију помоћ је реализована изложба.  

Овом изложбом, посвећеном архитектури њене зграде и пројектанту, Иви Куртовићу Спомен-збирка приближава јавности важан догађај у историји југословенске музеологије и архитектуре – отварање једног легата у наменски подигнутом здању и обележава шездесет година од отварања музеја за јавност 22. октобра 1961. Изложба приказује фотографије и архивски материјал из Спомен-збирке Павла Бељанског, Народне библиотеке Србије, Музеја науке и технике, Музеја хварске баштине, бројних приватних збирки, као и новинске чланаке који ће дочарати расположење јавности из времена отварања. Изложена су и ликовна остварења архитекте из заоставштине породице, као и две макете зграде рад студената Департмана за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука у Новом Саду.     

Н. П.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести