Предавање Весне Герић у МСУВ

НОВИ САД: Предавање Весне Герић „Положај жене у мароканском друштву у XXI веку кроз призму младе генерације на Универзитети Al Akhawayn у Мароку“ биће одржано у петак, 20. децембра, у 12 сати у кино сали Музеја савремене уметности Војводине.
m
Фото: msuv.org

Предавање се одржава у оквиру изложбе: Скок и зарон _идентитет уметница у (ново)медијској пракси, кустоскиње Сања Којић Младенов.

Координаторка програма је Тијана Филипов Мезеи.

Весна Герић представиће своје искуство рада као професорке на Универзитету у Мароку и радове студената и студенткиња са фокусом на анализи положаја жена у мароканском друштву данас.

Мада су се закони о положају жене у мароканском друштву променили у последњих неколико година, стотинама година укорењени стереотипи још увек преовлађују, нарочито у крајевима Марока са већинским Берберским становништвом, на југу земље. Почев од склапања бракова, гласа жене данас у друштву, имовинских неписаних правила на штету жене, силовања, злостављања у породици и ван ње (физичко, сексуално, вербално), до положаја мањина (хомосексуалаца, лезбејки, транс-сексуалаца). Жене су ућуткиване, лишене права и сносе сву одговорност за злостављање.

Кроз призму студената и студенткиња на универзитету илустроване су неке од ових проблема, и од стране младића и од стране девојака. Мада су студенткиње образоване, врло слободних погледа на свет и друштво, спремне да дискутују о проблемима са којима су суочене и за промене устоличених стереотипа, ван оквира кампуса имају мало права и осећају се беспомоћним, поручује Весна Герић.

Предавање је реализовано у оквиру међународног пројекта „Risk Change“ подржаног од стране програма Европске уније „Креативна Европа“, Министарства културе и информисања Републике Србије, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести