Представљена монографија „Мешовити хор и симфонијски оркестар АУНС”

У Мултимедијалном центру новосадске Академије уметности представљена је монографија посвећена Мешовитом хору и Симфонијском оркестру АУНС.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

„Уверени да архивирањем и представљањем грађе о овим ансамблима исупуњавамо мисију одговорних истраживача, ми смо - у години када се обележава 45 година постојања Академије уметности - представили оне важне пројекте, концерте и музичке догађаје у којима су се два најбројнија студентска ансамбла Департмана музичке уметности усавршавала у својој професији, дарујући истовремено публици незаборавне тренутке музичког доживљаја”, наводе аутори монографије др Ира Проданов, др Наташа Црњански и др Немања Совтић.

Додату вредност публикације представљају забележена сећања из пера некадашњих чланова Хора и Оркестра, одабране критике, као и интервјуи са личностима који су били од пресудног значаја за развоју ових ансамбала: Ненадом Остојићем, дугогодишњим деканом Академије уметности, затим Борисом Черногубовим, дугогодишњим диригентом Мешовитог хора, те маестром Младеном Јагуштом, дугогодишњим диригентом Симфонијског оркестра, на чије је духовите опаске са проба на промоцији подсетила виолончелисткиња Тимеа Калмар:

„Не почињи килаво... вибрато нема везе са пијаном - ја сам мали, али се дерем... ширите се као дамске гаће бр. 58... ја вас учим за Европу а не за Сурдулицу...”, знао је да каже маестро Јагушт, који је, по речима Немање Совтића, утиснуо свој печат у биће Симфонијског оркестра АУНС, оствљајући неизбрисиво уметничко наслеђе. Садашњи диригент Оркестра, маестро Андреј Бурсаћ, додаје је да је маестро Јагушт„оставио Симфонијски оркестар АУНС као омладинску филхармонију, уметнички ансамбл вредан сваке пажње. „Рад са студентима је специфичан, јер од вас тражи оно најбоље. Морате дати све од себе да бисте од њих добили оно најбоље, потпуно предан и са пуним срцем уметнички исказ. И онда заједно са студентима узрастате и стварате, шта год да је на репертоару, прелепо уметничко дело”, рекао је Бурсаћ, истичући да о томе сведочи и чињеница да је Симфонијски оркестар АУНС готово редован учесник Номуса, заједном са светским звездама уметничке музике, и ниједном се није обрукао, напротив.

Диригент Мешовитог хора, маестро Божидар Црњански, навео је да је последњих година репертоарски акценат ансамбла био не само на тзв. гвозденом реперотару, него и на савременијим ауторима, а интензивирана је сарадња и са другим катедрама са Департмана музичке уметности АУНС, попут композиције. „Покушавамо да младе композитире презентујемо и већ следеће седмице ћемо премијерно извести две композиције Димитрија Бељанског и Милице Кече, а припремамо, у сарадњи са Катедром за удараљке, такође премијерно извођење дела за маримбу и соло хор шведског композитора Маркуса Клауса”, најавио је Црњански.

Монографија „Мешовити хор и Симфонијски оркестар Академије уметности” је двојезична, на српском и енглеском језику, а истраживачима ће, поред биографија свих диригената који су сарађивали са ансамблима, без сумње од велике користи бити детаљан попис дела која су Хор и Оркестар извели од 1986. закључно са 2018. и у којим просторима.  

Моцарт и Чајковски 8. децембра у Синагоги

Симфонијски оркестар Академије уметности приредиће 8. децембра концерт у Синагоги. Под управом маестра Андреја Бурсаћа извешће Моцартов Концерт за кларинет, као и Шесту симфонију Петра Илича Чајковског, познату и као „Патетична”. Као солиста наступиће кларинетиста Богдан Бикицки.   

М. Стајић      

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести