Премијера филмске саге „Либерта – рађање града“ у недељу на Тврђави

НОВИ САД: Епска филмска сага која дефинише Војводину и град Нови Сад као простор где се српска култура и традиција најтешње преплићу са европским идеалима и изазовима тог времена – “Либерта – рађање града”, имаће своју премијеру у недељу, 17. јула.
f
Фото: EPK/M. Pudić

Прва филмска сага о настанку Новог Сада премијерно ће бити приказана у оквиру програмског лука “Тврђава мира” као део Европске престонице културе, једног од најзначајнијих пројеката за град.

Улаз на пројекцију филма је слободан, али уз обавезну улазницу, због ограниченог броја места. Бесплатне улазнице од данас, 12. јула, доступне су за све само на благајни Гигс тикса у Париском магазину. Резервација улазница путем интернета неће бити могућа. Једна особа ће моћи, уз обавезан лични документ, да резервише, тачније преузме, максимално три улазнице.

Новосадска премијера филмске саге „Либерта – рађање града“ редитеља и сарадника на сценарију Гвоздена Ђурића и редитеља и сценаристе Жанка Томића заказана је за недељу, 17. јула под ведрим небом Петроварадинске тврђаве, која и сама представља једну од најзначајнијих знаменитости Новог Сада. До места пројекције — улице испред хотела Леополд, публику ће од Самостана Светог Јурја, најстарије цркве у Петроварадину, довести уметници и уметнице уз које ће се пут претворити у прави пролазак кроз барок. Ова шетња 18. веком почиње у 21 час и додатно ће допринети читавој атмосфери пред филм.

Програмски лук „Тврђава мира” бави се промишљањем и критичким сагледавањем ратних сукоба и његових последица, трагајући за културом мира, промовишући интеркултурални дијалог и помирење, и до 17. јула ће угостити више од 1500 уметника кроз готово 150 програма.  

Детаљан програм, програмску књигу и све информације везане за догађаје налазе се на сајту пројекта novisad2022.rs.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести