Преминуо концептуални уметник Улај

ЉУБЉАНА: Утицајни концептуелни уметник Франк Уве Лајсипен, познатији као Улај, један од пионира перформанса премио је у у Љубљани у 77. години после дуге и тешке болести, пренели су светски медији.
ulaj
Фото: Youtube Printscreen

Улај је најпознатији као дугогодишњи животни сапутник и сарадник Марине Абрамовић, са којом је извео низ заједничких пројеката од 1976. до 1988. када су се разишли.

Улај из здравствених разлога није био у могућности ни да присуствује ретроспективној изложби "Чистач" Марине Абрамовић у Музеју савремене уметности у Београду, на којој је приказан и део њиховог утицајног опуса који су створили током чувене уметничке и партнерске сарадње од 1975. до 1988. године у области перформанса, истражујући границе људске издржљивости.

Разишли су се након перформанса на Кинеском зиду, прешавси више од 2.500 километара ходајући једно другом у сусрет са различитих крајева.

Свој заједнички рад Марина и Улај су дефинисали у манифесту "Повезани радови: Уметност живљења".

Сусрели су се поново у оквиру перформанса “Уметник је присутан” Марине Абрамовић у њујоршком Музеју модерне уметности (МоМА), када се Улај појавио у галеријском простору, дошавши из публике, и сео за сто пред Марину.

Улај је и у самосталном раду експериментисао са различитим областима визуалних уметности, користећи свој чувени “полароид” и често инсистирајући на учешћу публике у његовим перформансима.

Из Амстердама се 2009. преселио у Љубљану, где је и преминуо.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести