Принципи лепоте и хуманизма

Обележавање јубилеја, 170 година трајања, Галерија Матице српске, после свечаности поводом завршетка радова на реконструкцији зграде, започиње отварањем три изложбе током наредних седам дана које на неки начин представљају суштинска опредељења ове институције.
izlozba, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

У суботу, 3. јуна у 20 часова биће отвара се изложба из поклон-збирке познате новосадске вајарке Иванке Ацин (1925-2011). Она је 2000. године поклонила седамдесет и пет уметничких дела својих и свог супруга, истакнутог сликара Бошка Петровића, и тако је уврштена међу добротворе Галерије Матице српске. Настављајући племенити гест своје мајке њени наследници, Вишња и Мирко Петровић су 2013. Галерији завештали 102 њена дела и тако значајно обогатили галеријску збирку вајарских радова. Постављањем управо ове изложбе у јубиларној години поново се промовише идеја доброчинства и даривања на којима су Матица и њена галерија засновани.

Иванка Ацин је највише радила портрете, фигуре у гипсу и дрвету, рељефе у дрвету, гипсу и глини. Изложене су јавне скулптуре, односно модели које је радила за јавне споменике у Новом Саду, као и оне из приватне сфере приказане портретима њених пријатеља и породице. По речима Мирославе Жарков, кустоса ГМС, која је ауторка поставке и каталога, Поклон-збирка Иванке Ацин чини целовиту ауторску концепцију и говори о развоју ликовног израза ове новосадске уметнице, пружајући увид у њен опус од студентских дана па до последњих радова. .

Каталог пружа свеобухватан увид у стваралаштво ове уметнице, а репродукована су и сва дела. из збирке. Њиме је дат преглед мотива и тема које је Иванка Ацин најчешће користила у свом раду, као и материјала и форми којима је била наклоњена. Каталог представља покушај да се укаже на разноврсност приступа и техничких поступака у раду Иванке Ацин, али и да се пронађе заједнички именитељ који повезује све њене радове, а то су принципи лепоте и хуманизма..

„Скулптуре Иванке Ацин показују разноврсност у степену стилизације, стиловима и утицајима. Највише интересовања показала је за форме класицистичких обележја и за утицаје архајске грчке и античке уметности, уз наклоњеност класично схваћеној лепоти људске фигуре. Свој препознатљив стил обликовала је не удаљавајући се од људског лика и хуманистичког схватања уметности. Веровала да је фигура човека прави извор и инспирација у вајарству. Бавила се портретом, актом, и често је антропоморфни облик давала скулптурама“, каже Жарков.

На отварању ове изложбе уз управницу ГМС др Тијану Палковљевић Бугарски говориће и кустос Мирослава Жарков, као и ћерка Иванке Ацин, мр Вишња Петровић, која је такође ликовна уметница и професорка на Академији уметности и Велики добротвор ГМС. Изложба траје до 15. августа и до тада ће бити промовисан каталог, организовано ауторско тумачење поставке, као и разговор о конзервацији скулптура.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести