Пројекат портала SЕЕcult.org посвећен визуелној уметности

У околностима ванредног стања важно је културу одржати живом. У складу са тим портал за културу SEEcult.org свима онима који су заинтересовани за савремену визуелну уметност понудио је виртуелна вођења кроз више од 100 изложби.
SEEcult.org
Фото: SEEcult.org

У питању је пројекат “Вођење” који је овај портал од 2012. снимио у музејима и галеријама широм Србије, разговарајући са више стотина уметника и кустоса о концептима, идејама и ставовима које су желели да представе, али и о проблемима са којима се суочавају на визуелној сцени.

Како наводе на порталу SEEcult.org, музеји, установе културе и независне галерије, у којима су изложбе снимане могу да користе ове прилоге постављањем на своје сајтове или друштвене мреже (уз навођење извора), с обзиром да саме углавном немају сличан садржај, а ванредно стање због пандемије коронавируса је прилика да подсете публику на програме које су организовали, али и да скрену пажњу на њих онима који их нису посетили.

Вођења кроз изложбе снимљене су у широком спектру излагачких простора - од највећих музеја у Београду, попут Народног, Музеја савремене и Музеја примењене уметности, Музеја Југославије, Музеја града Београда и Музеја савремене уметности Војводине у Новом Саду, преко галеријских простора попут Културног центра Београда, Дома омладине Београда, Студентског културног центра, Уметничке галерије „Надежда Петровић„ у Чачку, Галерије савремене уметности у Панчеву, Модерне галерије “Ликовни сусрет” у Суботици... до београдских независних и алтернативних галерија попут Ремонта, У10, Магацина у Краљевића Марка и Оставинске, Инекса...


Разговор о „Чистачу” Абрамовићеве

Весна Милосављевић, уредница портала SEEcult.org каже да већ неколико година траје регионални пројекат “Свет око нас- метаморфоза појма критике” који је наставак настојања неколико организација из Љубљане, Загреба и Скопља да афирмишу значај уметничке критике у различитим областима укључујући и визуелну уметност. У оквиру тог пројекта организован је јавни разговор о прошлогодишњој изложби - ретроспективи „Чистач” Марине Абрамовић у Музеју савремене уметности у Београду.

По речима Весне Милосављевић изложба је изазвала опречне реакције у јавности, али мање из стручног угла јер је већа пажња посвећена чињеници да је здушно помогнута из државног буџета за разлику од савремене визуелне уметности уопште, а инсистирало је и на статусу звезде који Марина Абрамовић има глобално. Пошто је на тај начин одвучена пажња јавности од саме уметности и значаја перформанса, приређен је овај јавни разговор са неколико кустоса, критичара и уметника, чији снимак такође може да се види на порталу SEEcult.org и његовом YouTube каналу.


У овој обимној и разноврсној онлајн бази су, када је у питању војвођански простор углавном изложбе које су биле приређене у Музеју савремене уметности Војводине као што су самосталне и ретроспективне изложбе истакнутих аутора као што су Илија Шошкић, Радомир Дамјановић Дамјан, Божидар Мандић, Урош Ђурић, а забележена је и изложба америчког авангардног филмског уметника Кевина Џерома Еверсона. Овим пројектом обухваћено је и неколико издања Бијенала уметности у Панчеву, поставка Уметници о архитектури у панчевачкој Галерији савремене уметности, изложба Балинта Сомбатија у Модерној галерији “Ликовни сусрет” у Суботици, као и студентских радова Перспективе новосадске Академије уметности и поставка у Арт клиници.

Кроз серијал “Вођење” представљене су самосталне изложбе низа наших најпознатијих уметника чије стваралаштво чини нашу актуелну визуелну сцену. Од војођанских уметника серијал је обухватио изложбе Јелене Јуреше и Николе Џафа у Београду. Портал је током протеклих седам година забележио између осталог многобројне групне изложбе, попут Меморијала „Надежде Петровић„ у Чачку, финала награде “Димитрије Башичевић Мангелос”, Бијенала уметности у Панчеву, низа ретроспективних поставки у Музеју савремене уметности, “Добитници награде САНУ из Фонда Иван Табаковић” ,„Отисак времена – Графички колектив – 70 година” и серијала “Критичари су изабрали” у Културном центру Београда.

Осим серије посвећене изложбама портал SEEcult.org је представио и више од 60 прилога насталих у оквиру пројекта “Критика на делу” са НФЦ Филмарт из Пожеге, који партнерски реализују у текстуалном и видео формату, о више од 20 одабраних изложби у Београду и другим градовима Србије, међу којима су и 13. Бијенале акварела у Зрењанину, 17. и 18. Бијенале уметности у Панчеву. У низу наших најистакнутијих критичара који говоре о савременој визуелној уметности су и Зоран Пантелић, Сања Којић Младенов, Оливера Скоко, Нела Тонковић и Небојша Миленковић. Оба серијала доступна су на порталу SEEcult.org и његовом YouTube каналу.    

Н. Попов

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести