Пројекцијом снимка представе "Игра" почели "Дани игре"

БЕОГРАД:  Пројекцијом снимка представе "Игра" из Париске опере Гарније вечерас је отворена ревија филмских остварења "Дани игре" у Југословенској кинотеци. 
Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre Foto: Tanjug/video
Фото: Аја Јунг, директорка Београдског фестивала игре Фото: Танјуг/видео

Аја Јунг, директорка Београдског фестивала игре казала је Танјугу да је "Игра" једна изузетна представа која је постављена у Париској опери Гарније. 

"Ради се о кореографији шведског кореографа Александера Екмана, који је за Балет париске опере баш прошле године радио ту велику продукцију. Пдуценти одлучили да је на неки начин сачувају и да је сниме филсмком техником. Београдски фестивал игре је међу добио снимак од директорке балета Орели Дипон како би међу првима у Европи поделили са публиком ову изузетну представу", казала је Јунг. 

Следи филм „Пустињски играч“ Ричарда Рејмонда, истинита прича која прати храбру амбицију једног Ирачанина.

Током атмосфере председничких избора 2009. године, када су угрожене многе културне слободе, Афшин и његови пријатељи, укључујући Елахех коју игра Фрида Пинто, ризикују животе и формирају алтернативну играчку компанију.

Кроз забрањене он-лине видео снимке, они “скидају” кораке безвремених легенди попут Мајкла Џексона, Џина Келија и Рудолфа Нурејева.

У оквиру јубилеја Ингмара Бергмана, настао је уметнички филм „Бергман у оку кореографа“ у режији Фредрика Статина, у коме четири најиновативнија шведска кореографа описују Бергмана кроз јединствене перформансе.

Публика ће имати прилику да погледа и филм „Опера у Паризу“ Жана-Стефана Брона, инспирисан турбулентним дешавањима у Палати Гарније током 2015. године, као и остварење „Балетски играчи“ у режији Кенета Елвебака, класичну причу о одрастању младих уметника.

На програму ће бити и наслови „Главна сцена“ Николаса Хитнера и „Остави последњу игру“ Томаса Картера, који су се нашли недавно на листи америчког часописа „Цосмополитен“ међу укупно 10 филмова о уметничкој игри који су оставили траг у свом жанру.

"Дани игре" сваке године најављују Београдски фестивал игре који ће 16. пут бити одржан од 22. марта до 12. априла под слоганом “Емоције”.

Укупно 16 трупа из 11 земаља представиће се публици у Београду, док ће неке од представа гостовати у Новом Саду и Вршцу.

"Дани игре" настали су у организацији Београдског фестивала игре и Вип мобиле. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести