Промовисан 100. број Зборника Матице српске за славистику

У нашем најстаријем књижевном, културном и научном друштву јуче је обележен велик јубилеј - излазак стотог броја Зборника Матице српске за славистику, публикације која у домену славистике веома много значи и у међународним оквирима.
д
Фото: Дневник/Б. Лучић

„Матичин систем научних часописа, који представљају упориште различитих дисциплина, једна је од тековина којима се наша установа поноси. А када томе додамо и часописе који повремено излазе, онда је то велико богатство које окупља истраживаче врло различитих профила”, истакао је у уводном слову председник Матице српске проф. др Драган Станић, подсећајући на то да је први главни уредник Зборника за славистику био проф. др Милорад Живанчевић, након којег су уредништво водили проф. др Миодраг Сибиновић и академик Предраг Пипер, док му је данас на челу проф. др Корнелија Ичин.

Управо је др Ичин истакла чињеницу да чињеница да Зборник постоји већ пола века подразумева истрајност, посвећеност и пожртвованост свих претходних уредника и уредништава који су обликовали овај часопис. „За нас који се бавимо словенским језицима, књижевностима и културама овај часопис свакако јесте нешто што завређује пажњу и светске научне јавности”, навела је проф. др Корнелија Ичин уз напомену да радови који се објављују у Зборнику нису само уско филолошки, већ су и интердисциплинарни и интермедијални, отворени и према уметности, филозифоји, психологији, социологији... „Због такве оријентације, али и наше тежње да покажемо да наука не може бити уско национална и да је свеприсутна, покушавамо да привучемо и што више колега из иностранства да својим радовима богате и нашу славистику”, навела је главна уредница Зборника, о којем су говорили и чланови уредништва проф. др Људмила Поповић, проф. др Дојчил Војводић и проф. др Зоран Ђерић.

М. С.

 

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести