Протокол о сарадњи ГМС и Историјско-уметничког музеја у Бечу

НОВИ САД/БЕЧ: Данас је у Бечу потписан нови споразум између Галерије Матице српске и Историјско-уметничког музеја.
g
Фото: Printscreen/Facebook (GMS)

На овај начин је, како поручују из ГМС, настављен досадашњи рад на заједничким програмима и пројектима усмереним на музејску едукацију и конзервацију.

Споразум су потписале др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске и др Сабина Хаг, директорка Историјско-уметничког музеја у Бечу у присуству Маје Гојковић, потпредседнице Владе и министра културе Републике Србије и Њ. Е. Небојше Родића, амбасадора Републике Србије у Републици Аустрији.

Гојковић је током сусрета са Хаг истакла да међумузејска сарадња даје важан допринос јачању свеукупних односа и да ће продубљење сарадње Галерије Матице српске и Савеза културно-историјских музеја, кроз размену стручњака и размену уметничких дела и заједничке изложбе, значајно допринети укупним културним односима, имајући у виду углед две установе.

На састанку је било речи о конкретним пројектима, а за наредну годину планирана је изложба на којој би се приказала епоха сецесије кроз једно дело Густава Климта из колекције Савеза културно-историјских музеја, слике „Бечлијка“ Паје Јовановића из Галерије Белведере и Женски портрет рад Паје Јовановића из колекције Галерије Матице српске, каже се у саопштењу.

Директорка Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски и Хаг су у присуству Гојковић потписале Протокол о сарадњи на одабраним пројектима у истраживању, конзервацији и презентацији музејских колекција и музејској едукацији за период 2023 - 2026. године.

Протоколом су предвиђени, између осталог, размена знања и стручњака, истраживање веза у колекцијама, припреме изложби и пратећих музејских програма намењених различитим категоријама публике, као и сарадња на изради заједничких пројеката, који су усмерени ка европским фондовима у области културе, саопштило је српско министарство.

Циљ овог Протокола је продубљивање већ успостављене сарадње у области музејске едукације и конзервације уметничких дела између Галерије Матице српске и Уметничко-историјског музеја у Бечу, додало је министарство.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести