Први пут изложене таписерије израђене за Сикстинску капелу

ВАТИКАН: Десет величанствених таписерија, израђених пре 500 година, ове седмице су први пут заједно изложене у Сикстинској капели, којој су биле и намењене, а слике према којима су таписерије ткане израдио је чувени Рафаел.
w
Фото: Youtube Printscreen

Таписерије ће бити изложене у Сикстинској капели до краја седмице поводом обележавања 500.годишњице Рафаелове смрти.

Ове таписерије се повремено излажу појединачно у Рафаеловој сали у оквиру Ватиканског музеја. Свих 10 заједно, на тему живота светих Петра и Павла, на зидовима Сикстинске капеле није их видео ни њихов аутор Рафаел, јер је умро месец дана пре него што су све била завршене, наводи CNN.

"Желели смо да на посебан начин обележимо 500. годишњицу Рафаелове смрти и одлучили смо се да јединствени простор Сикстинске капеле украсимо са свих 10 таписерија како их је замислио", казала је Барбара Јата директорка Ватиканских музеја.

Папа Лав X ангажовао је Рафаела 1515. године чим је Микеланђело завршио осликање плафона Сикстинске капеле, да наслика 10 таписерија које би красиле зидове капеле.

Картони су потом послати у радионицу мајстора таписеристе Питера ван Елста у Бриселу да би по њима израдили таписерије. Картони су исечени на траке широке 90 центиметара да би и ткачи могли да их увуку у машине за ткање.

Прве таписерије су испоруцене Ватикану крајем децембра 1515. После смрти папе Лава X 1521. неке таписерије су се нашле у залагаоницама да би се исплатили папини дугови.

Неколико векова доцније, када су се све таписерије и Рафаелови предлошци нашли на окупу у Ватикану, урађена је рестаурација таписерија. Од 10 Рафаелових картона сачувано је седам оригиналних и чувају се од 1865. године у лондонском Викторија и Алберт музеју.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести