Радету Шербеџији награда "Александар Лифка"

БЕОГРАД: Познатом глумцу и музичару Радету Шербеџији припала је награда "Александар Лифка", коју додељује Фестивал европског филма Палић за допринос европској кинематографији.
rade serbedzija
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Директор Фестивала европског филма Палић Радослав Зеленовић рекао је на данашњој конференцији за новинаре да још увек нису одлучили о другом добитнику награде "Александар Лифка", као и да ће Шербеџија одржати концерт као поклон 25. издању палићког фестивала.

Зеленовић је захвалио председнику Владе Војводине Игору Мировићу што ове године припремају фестивал у знатно бољим финансијским условима, присетивши се да на затварању прошлогодишњег нису знали да ли ће 25. издања уопште бити.

Он је најавио око 100 филмова у 12 селекција, од тога 14 ће бити приказано у Главном програму, а тренутно раде на томе да "ојачају програм" још неким садржајима и насловима који би били приказани на отварању и затварању фестивала.

Од "Главног програма", преко "Паралела и судара" и "Младог духа Европе", уз "Палић у Београду" и "Eco Dox", до програма на тргу који се ове године враћа, Зеленовић је најавио и да ће у фокусу бити кинематографија црноморске регије, као и низ пратећих програма.

Биће организована изложба посвећена глумици Милени Дравић, дугогодишњој председници Савете фестивала, затим изведена представа о Ернесту Бошњаку "Кад би Сомбор био Холивуд" у режији Кокана Младеновића, представљено допуњено издање књиге Небојше Поповића "Додир вечности" о добитницима награде "Лифка".

Селектори овогодишњег палићког фестивала су филмски критичари Ненад Дукић и Нил Јанг, док је програмски директор Мирослав Могоровић.

Нови председник Савета фестивала драмски писац и академик Душан Ковачевић изразио је задовољство што је део тако квалитетног фестивала и додао да ће радити на његовом унапређењу.

Илија Татић, директор Отвореног универзитета у Суботици, извршног продуцента фестивала, рекао је да је идеја била да за 25. издање врате све оне програме које нису могли да организују прошле године због финансијске ситуације и навео да тренутно располажу буџетом од 24,4 милиона динара за разлику од 2017. када су са 15,3 милиона били на историјском минимуму.

Он је најавио и скуп и званично формирање мреже фестивала европског филма, а Зеленовић је подсетио да је палићки фестивал два пута у протекле три године добио подршку потпрограма МЕДИА програма "Креативна Европа" (41.000 и 46.000 евра) за унапређење фестивала те да ће представници тог програма бити на Палићу.

Фестивал европског филма Палић биће одржан од 14. до 20. јула.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести