РГЗ учествује у изради дигиталне археолошке мапе Србије

БЕОГРАД: Републички геодетски завод (РГЗ) саопштио је данас да ће учествовати у изради мапе археолошких локалитета и развоја софтвера за обједињену археолошку документацију, прву тог типа у Србији.
e
Фото: pixabay.com

Захваљујући тој мапи, Србија ће постати равноправна са водећим земљама ЕУ приликом представљања своје културне баштине, а том пројекту РГЗ ће допринети својим искуством, знањем и развијеним новим технолошким решењима попут "краудсорсинг" и геопросторне платформе Геосрбија.

"Осим за презентацију културне баштине и развој туризма, ова мапа биће и основ приликом израде свих врста урбанистичких планова и пројеката. Ова мапа омогућиће бржу и прецизнију израду свих врста инфраструктурних коридора, развој креативних индустрија и биће основ за могућа инвестициона улагања", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да ће РГЗ у том послу сарађивати са Министарством културе и информисања које руководи целим поступком.

Одлуку да се изврши дигитализација донела је Влада Србије, а значај тог посла препознала је и Светска банка која је означила Србију као једног од светских лидера у примени ове методологије.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести