Рођенданска недеља у Новосадском позоришту

НОВИ САД: Новосадско позориште / Ујвидеки синхаз ће 27. јануара прославити свој 46. рођендан, и као и сваке године, за ту прилику припрема вишедневни програм.
n
Фото: Iz predstave "Dans noar"/Promo

Рођенданска недеља ће трајати од 21. до 27. јануара, и протећи ће у знаку представа гостујућих и позоришта домаћина.

Слављеничка недеља започеће 21. јануара традиционалним, јединственим драмским такмичењем војвођанских мађарских писаца, који се догађа у свега два дана, а подразумева и писање, режирање и извођење три представе, на исту задату тему, која се извлачи из шешира. Три одабрана аутора пишу текстове, које режирају три одабрана редитеља, а изводе их три глумачке екипе. Након свега тога, именовани жири бира најбоље међу њима.  Након овог динамичног почетка прославе, 23. јануара ће гостовати “М студио” из Светог Ђорђа у Румунији, и извести плесну представу “Данс ноар” редитељке и кореографкиње Доре Барта. Већ је обичај да глумци суботичког театра гостују овим поводом у Новом Саду, па ће тако бити и сада. Овог пута у госте долазе два суботичка позоришта. Најпре ће 24. јануара Драма на мађарском језику Народног позоришта / Непсинхаз / Казалишта одиграти представу “Црни Петар” Ђуле Шомођија, Михаља Ејземана и Иштвана Загона.

Потом ће 25. јануара суботичко позориште “Деже Костолањи” гостовати с представом “Факултет за позоришног гледаоца”. Овај комад Иштвана Ташнадија, или лакрдију како пише у поднаслову, режирао је Андраш Урбан, а у њој играју Борис Кучов, Габор Месарош и Арон Балаж. Композитор је Силард Мезеи, костимографкиња је Марина Сремац, а костимографкиња је Анико Томин Киш. На самом крају, 27. јануара, ансамбл Новосадског позоришта ће последњи пут одиграти представу “Црни”, насталу по тексту “Црни Ђорђе” Иштвана Балога, у режији Жанка Томића. То је такође још један од обичаја везаних за рођендан Новосадског позоришта, назван “сахрана” представе, која се уприличује управо на њихов рођендан, и на тај начин буде испраћена с текућег репертоара.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести