Синиша Павић добитник награде "Доситеј Обрадовић"

БЕОГРАД: Телевизијски и филмски сценариста, као и истакнути књижевник Синиша Павић добитник је престижне награде "Доситеј Обрадовић", која је данас додељена у Београду.
s
Фото: Youtube Printscreen

Лауреат Синиша Павић није био у прилици да прими лично награду, услед болести, а уместо њега, награду Задужбине Доситеја Обрадовића примио је његов син - Владимир Павић, професор на Правном факултету.

Син је прочитао говор свог оца, у коме каже да је ово велики дан у његовом животу, да му је изузетна част што је добитник награде која носи име Доситеја Обрадовића, али да је спречен због више силе да лично присуствује догађају.

"Нема човека у Србији који не изговара његово име са великим уважавањем. Толико тога је учинио за наш народ, а преминуо у време када је Србија кренула да се уздиже", стоји у писму књижевника и сценаристе Павића о Доситеју Обрадовићу.

Такође, подвукао је сарадњу са режисером Михајлом Мишом Вукобратовићем, са којим је радио многе ТВ серије, као и актуелну "Јунаци нашег доба" и истакао да је највише захвалан супрузи Љиљани Павић, са којом је у тандему стварао готово целокупан свој опус на телевизији и филму.

Павић је аутор бројних сценарија за телевизијске серије, међу којима се истичу "Врућ ветар", "Дипломци", "Бољи живот", "Срећни људи и многе друге", а учествовао је у писању сценарија за серије "Отписани" и "Позориште у кући".

У последњем периоду актуелан је са ТВ серијом "Јунаци нашег доба" (2020), из 20 епизода, која је емитована на РТС 1 и Суперстар ТВ компаније Телеком Србија, а друга сезона из такође 20 наставака увелико се снима.

Свечана академија "Доситеју у част" одржана је у Народном позоришту, на сцени "Раша Плаовић", чији је програм водила истакнута драмска уметница Рада Ђуричин, која је говорила о значају рада Доситеја Обрадовића.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести