Широм Србије ове недеље манифестација „Музеји за 10”

Највећа национална музејска иницијатива, манифестација “Музеји за 10”, коју координира Национални комитет ИКОМ Србија под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, током ове недеље у музејима широм земље понудиће својим посетиоцима посебне програме намењене најразличитијим узрастима и интересовањима у циљу популаризације музеја и њиховог приближавања публици.
MUZEJI
Фото: Printscreen

Тема овогодишње манифестације је “Музеји за једнакост: разноврсност и укљученост”, која подстиче јачање разноликости и инклузије у установама културе и наглашава основну друштвену вредност музеја – потенцијал да створе значајна искуства за људе без обзира на њихову етничку припадност, пол, социоекономску позадину, ниво образовања, физичке способности, политичку припадност и верска уверења. У Галерији Матице српске, од данас до 15. новембра, посетиоци ће поред сталне поставке српске уметности XVIII, XIX и XX века и актуелне изложбе “Матрица. Монологија” Данила Вуксановића, моћи да прате и посебне програме, креиране у складу са овогодишњом темом манифестације. Сваког дана од 19 часова кустости ГМС ће посетиоце водити кроз сталну поставку представљајући различите теме: Женски насупрот мушком погледу, Квир у музеју, Различити у једнакости кроз уметност, Ми и Други, Хероине српског сликарства, а последњег дана вођење кроз сталну поставку биће са преводом на знаковни језик у сарадњи са Удружењем преводилаца на знаковни језик.

У оквиру ове манифестације, 14. новембра обележава се и Европска ноћ музеја, када ће уз креативну радионицу за децу поново бити одржана ова тематска предавања.

У Музеју Војводине указују да овогодишња тема манифестације настоји да подстакне јачање разноликости и инклузије у установама културе и нагласи друштвену вредност музеја посебно у условима глобалне пандемије у којој музеји покушавају да нађу најприхватљивији начин функционисања у којем, на безбедан начин, остају у контакту са својом публиком.

Уз сталне поставке Војводина од праисторије до средине 19. века, Војводина у првој половини 20. века и Музеј присаједињења 1918, посетиоцима се у Музеју Војводине пружа прилика да, уз стручно вођење кустоса обиђу и тематске изложбе: “Ја носим вас, ви носите мене”, обућа из етнолошке збирке Музеја Војводине, Лица од жице”, изложба дечијих радова и “Нумизматичке приче”, жигосане и маркиране аустроугарске круне и одликовања из нумизматичке збирке Музеја Војводине. У Пастеровом заводу је тематска изложба др Адолф Хемпт и др Петар Шварц, оснивачи микробиологије у Новом Саду. Свакоднево ће се одржавати и радионице за децу.

У Спомен-збирци Павла Бељанског, поред сталне поставке, у току је изложба Делатност групе „Живот“ на уметничкој и политичкој сцени Краљевине Југославије током четврте деценије 20. века, ауторке мср Маријане Вашчић, лауреаткиње Награде Спомен-збирке Павла Бељанског, реализована је према мастер раду награђеном прошле године. Као део манифестације Музеји за 10, у оквиру националне Недеље музеја и Европске ноћи музеја, у суботу, 14. новембра биће одржано ново извођење представе „Шест портрета Павла Бељанског“ у организацији Театра младих „Мишоловка“ из Новог Сада.

Програми у музејима се реализују уз поштовање прописаних епидемиолошких мера, а присуство, због ограниченог броја посетилаца, може се најавити на електронску адресу.

Н. П.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести