Скулптуре Мирјане Благојев у Галерији СУЛУВ-а

НОВИ САД: У Галерији Савеза удружења ликовних уметника Војводине, Булевар Михајла Пупина 9, данас се отвара изложба скулптура “Материја без материје” Мирјане Благојев, ванредне професорке вајарства на Академији уметности у Новом Саду.
b
Фото: Mirjana Blagojev: Nebo i zemlja/Ilustracija

Ауторка указује да су представљене скулптуре и рељефи део истраживања која се односе на испитивање променљивости просторних односа дела и његовог окружења под утицајем рефлексије. Изложени радови сачињени су од две компоненте: земље (глине, теракоте) као чисте материје, од које је саткан велики део нашег окружења и рефлектујућих материјала (огледала) кроз које се отелотворује идеја о одразу као материји без материје. Представљене скулптуре и рељефи су геометријски објекти састављени од језгра израђеног од огледала које избија испод омотача од теракоте, што чини приказ нестанка чисте материје под притиском рефлектујућег језгра, материје без материје.

Мирјана Благојев (Зрењанин, 1974), дипломирала је вајарство на Академији уметности у Новом Саду 2000, где је и магистрирала 2007. са уметничким пројектом под називом “Покушај спајања наизглед неспојивог-игра света у свету игре”. Завршила је мастер студије на Високој школи лепих уметности (Ecole Supèrieure des Arts Décoratifs) у Стразбуру, на смеру Објекат - стакло, 2005. Стекла је звање доктора уметности на новосадској Академији уметности Нови Сад 2019. са уметничким пројектом под називом “Транспарентност и рефлексија – променљивост просторних односа дела и његовог окружења”. Чланица је СУЛУВ-а и ЕСГАА (European Studio Glass Art Association).

Учествовала је у реализацији бројних међународних пројеката, као и на бројним уметничким симпозијумима, самосталним и групним изложбама у земљи и иностранству.

Изложба ће бити отворена за посетиоце до 11. јуна.

Н.П.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести