Слаба фунта привукла колекционаре на лондонски сајам уметнина

ЛОНДОН: Док се на насловним странама британске дневне штампе највише пише о Брегзиту, на традиционалном октобарском сајму нових уметничких дела, Фризу, влада већа гужва него претходних година.
e
Фото: Youtube Printscreen

Према оцени новинара "Гардијана", слаба фунта је допринела да се на октобарски Фриз у Камден центру за уметност окупе бројни галеристи и колекционари, који верују да ће цене у еврима бити повољније.

Фриз се одржава у Лондону већ двадесетак година, а у међувремену се такве "пијаце" нових уметничких дела одржавају на пролеће у Лос Анђелесу и Њујорку.

Фриз је добио име по истоименом часопису за уметност који излази у Лондону осам пута годишње и прати све важније изложбе већ афирмисаних млађих уметника.

Током ових сајмова додељују се и награде, а окупе више од 100 галериста, који одржавају аукције и изложбе, с циљем да лансирају нове звезде савремене уметности.

Према оцени галериста, аукције на којима се нуде дела већ афирмисаних уметника су слабије него лане, јер власници најбољих дела неће да продају по нижој цени, али су ипак забележени и неки добри резултати.

Тако је за дело звезде Бенксија плаћено 12 милиона долара, иако фунта није никада била тако слаба.

Ипак, код неких галериста су се продавале слике већ афирмисаних уметника, попут Марка Бредфорда, Демиена Херста, Питера Доига и Михаела Вернера и нове звезде Немца Алберта Олена.

Занимљиво је да има пуно купаца за дела малог броја младих уметника, приметио је један стручњак за савремену уметност из Њујорка.

Цене скачу и без аукције међу купцима, тако да је просечна цена слика од 450.000 до 575.000 долара, док скулптуре достижу и 850.000 долара.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести