Слама фест у недељу у Баноштору, селу са два сунца

Сваки народ има своје благо и оно је за нас уметнике велика инспирација.
д
Фото: В. Величковић

Поред традиције, обичаја, прича, митова свега што чини једно место, инспирацију црпим из природе. Тако су ми причали о селу са два сунца: Баноштору. Тако о овом сремском селу, које још одликују вредни људи, родни виногради и одлична вина, приповеда вајар и ленд арт уметник Никола Фалер, ког је у околину Новог Сада довело ново надахнуће и  – „Дунавско море”.

Никола Фалер, уметник који је покренуо пре 14 година „Слама фест“ у Осијеку, сада ће овај фестивал, посвећен еколошки освешћеној уметности, укотвити сутра, 7. августа, у Баноштору, у оквиру програмског лука „Дунавско море” пројекта „Нови Сад - Европска престоница културе”. Овом догађају претходиле су шестодневне радионице, током којих су гостујући уметници и студенти новосадске Академије уметности удружили снаге и правили од сламе монументалне скулптуре високе и по три метра. Инсипириација су били мотиви флоре и фауне дунавско-равничарског краја попут барских птица, јелена, коња...

– Врхунац догађаја тог 7. августа је ритуално спаљивање једне средишње скулптуре, које ће пратити плесачи и кореографи. Реч је о посебном игроказу са драмским и плесним елементима То је, заправо, стари обичај којим се одаје поштовање или захвалност за одређено искуство. И прошарано је различитим културама и обичајима. Широм планете, ватра је играла средишњу улогу, а мени је значајно да видим како скулптура, коју смо градили ових неколико дана, тако брзо нестаје – рекао нам је Фалер.

Уметник истиче да је основна порука његових радова да укаже на потребу усклађивања људи са природом:

– Одвојили смо се од своје околине, од природе, и та одвојеност ствара проблеме. Главна тежња уметности треба буде да поврати човеку потребну повезаност живота са природом. А то се може кад користимо природне материјале и радимо у овако прекрасном амбијенту – на обали Дунава, са прекрасним погледом. Село Баноштор као амбијент мени је лепо, драго и блиско, поготово јер је и крај из ког долазим повезан Дунавом...

Фалер, чији почетак дана почиње, како каже, типично за израду скулптура од сламе – „намотавањем километара шпаге и преслагивањем бала сламе”, и који у паузама стварања слуша музику, свира бубњеве, флауту и фрулицу, на крају разговора закључује да је за свакога од нас најбитнији рад, нешто што ћемо својим рукама створити, а што ће бити на радост шире публике или заједнице.

– По мени, још битније је да људи добију искуство да могу бити креативни и уметнички активни у природном околишу, без да га нагрђују или уништавају. Управо на томе ја радим са сламом, али и у многим другим акцијама. Било то цртање по пешчаним спрудовима или израда склуптура од неких других природних материјала као што су снег или лед – каже Фалер.

За све који желе да посете Слама фест, који ће почети у 18 сати, обезбеђени су бесплатни аутобуски превози до Баноштора у 17:30 и 19:15 часова са поласком са Железничке станице у Новом Саду, односно превози из Баноштора у 21 и 22:30 ка Железничкој станици у Новом Саду. Аутобус ће на тој релацији стајати само на једној станици - код Меркатора, и у повратку код Променаде.

Г. Гајин

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести