Сликарска колонија на острву Пагу одржана упркос корони

Када је пре четири године остваро дугогодишњу жељу и основао Ликовну колонију Свети Јурај, предузетник Ивица Лукановић уметничко руковођење препустио је професору у пензији Академије уметности Универзитета у Новом Саду Ивану Карлаварису.
д
Фото: Приватна архива

Дугогодишњег градоначелника Каства и Новосађанина повезало је својевремено дело нашег великог сликара,академика Богомила Карлавариса.

- Моји преци су из Каства, истарског градића, од средњег века образовног и културног центра овог дела Хрватске, у ком је последње деценије свог живота провео и мој отац Богомил - каже Иван Карлаварис. - Ивица Лукановић позвао ме је својевремено да се укључим у организацију научног скупа посвећеног делу мог оца, а сарадњу смо наставили укључивањем у културну манифестацију Кастафско лето, изложбе радова насталих на пројекту „Кварнер испод и изнад површине мора”, који с професорима и студентима с новосадске академије, уз учешће мајстора уметничке фотографије из Хрватске, Аустралије, Америке и Кине, на Кварнеру организујем већ више од деценије. Селекција уметника за ликовну колонију била је наставак ове сарадње. Нажалост, због епидемиолошке ситуације, овогодишњи „Кварнер” смо морали да откажемо, али Ликовна колонија одржана је упркос ковиду.

Колонија је првобитно названа по градићу у ком је прве две године и одржавана, а из ког поглед  с једне стране крати Велебит, а с друге Голи оток. По недељу дана годишње Свети Јурај био је место инспирације уметницима за дела у уљу или акрилу на платну, мада су, већ према афинитетима, радили и у другим техникама. Од прошле године уметници се окупљају на острву Пагу, у новоотвореном Хотелу „Олеа” на ободу Новаље, чији је власник Ивица Ликановић. Сам хотел достојан је наследник питорескног градића,  па учесници Колоније инспирацију налазе и у хотелском здању, чије контуре прате острвске, а детаљи су инспирисани пашком чипком, бојама маслина и специфичног и преовлађујућег камена овог острва или сухозиду који га је омеђио.

. У складу с именом хотела, стална, али не и обавезна тема Колоније је маслина, на овом острву присутна већ више од два миленијума. Висок ниво конфора и услуге  данас се у хотелијерству подразумевају, а ја сам гостима желео да понудим и нешто више - каже Лукановић. - Велики сам поклоник уметности и као што сам њоме прожео читав објекат још у току градње и даље га оплемењујем. Дела настала у овој колонији пред очима су хотелских гостију свуда, у собама, холовима, ресторану, спа центру и сваки дан изазивају дивљење. Тако је ова, својеврсна галерија, која се обогаћује из године у годину новим врхунским делима, прави спој уметности и привреде.

Настајању врхунских радова, уз природу најразуђенијег јадранског острва, са безброј увала на више од 300 километара обале, каменитом унутрашњости испресецаној тредиционалним сухозидовима, изграђених умећем које је  УНЕСКО уврстио у светску баштину, као и јединственом каменитом голети на северном делу, које подсећа на пејсаж Месеца,  свакако доприноси и смештај у једној од шест хотелских вила са сопственим базеном са сланом водом, али и бројни излети за учеснике Колоније.


Највише учесника из Србије

Прве и ове године на Ликовној колонији учествовало је по пет уметника, а лане и пре две године по девет. Међу учесницима било је уметника из Мађарске, Словачке, Италије, Хрватске, али највише из Србије. На делима с ове колоније су потписи Драгана Вишекруне, Николе Мацуре, Бранимира Карановића, Соње Ардан,Бранке Јанковић Кнежевић, Георга Реyека, Јелене Радојчић, Миће Табачког, Марије Ердељи, Слободана Бодулића и Бојана Кириyића.


Овогодишњи учесници обишли су Луњске маслињаке, у којима се, од око 80.000 стабала, истиче 24 хектара са 1.500  дивљих маслина старих и по 1.500 година. Инспиративан је и излет у Задар, са шетњом старим градом и слушањем морских оргуља, поглед на поља Пашке солане, највећег произвођача соли у Хрватској, чија се производња наслања на хиљадугодишњу традицију житеља Пага, те обилазак Парка природе Северни Велебит с фото репортером Националне географије. Ранијих година био је уобичајен и целодневни излет бродом по овом кварнерском акваторију, с обиласком Раба, Голог орока, Светог Гргура, али је због превентивних епидемиолошких мера ове године изостао.

Овогодишњи учесници, после недељу дана, оставили су јединствена дела, а понели исте такве утиске. Следеће године Иван Карлаварис изабраће неке друге, као и до сада, еминентне уметнике да на Пагу оставе свој траг, али и да ово нестварно острво постане и њихова инспирација.  

Даница Девечерски

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести