Слике Бате Михајловића у Збирци стране уметности у Новом Саду

НОВИ САД: У Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада, Дунавска 29, у току је изложба слика истакнутог ликовног уметника Милорада Бате Михаиловића (1923 - 2011).
b
Фото: Ilustracija

Поставку чине дела једног од најзначајнијих српских сликара двадесетог и првих деценија двадесет првог века из уметничке колекције Драгослава С. Марчића. Изложби је претходила поставка „Великани у граду светлости“ из исте уметничке колекције, јесенас приређена у овом музејском простору, на којој је представљено дугогодишње стваралаштво истакнутих великана југословенског и српског сликарства 20. века који су живели и уметнички се остварили у Паризу, а међу којима је био и Михаиловић.

Милорад Бата Михаиловић је стварао онако како је осећао, остајући доследан својој сликарској и уметничкој слободи, указују организазори изложбе, наводећи да је био је сликар српске драме, свести и судбине, а захваљујући колекционару Марчићу публика је у прилици да доживи колорит српског модернизма.

По напуштању Правног факултета у Београду Михаиловић 1946. уписује студује сликарства на Академији ликовних уметности у класи професора Ивана Табаковића. Био је међу уметницима окупљеним у Задарској групи, са Мићом Поповићем, Петром Омчикусом, Вером Божичковић, Љубинком Михаиловић, Косом Бокшан који су желели да сликају слободно, против државног диктата у уметности, ван владајућег академизма и против доминирајуће естетике социјалистичког реализма. После боравка у Задру 1952. са супругом, сликарком Љубинком Јовановић, одлази у Париз где су остали до краја живота, уз повремене боравке у Југославији. Михаиловић је често путовао у Америку, Африку и друге земље Европе, али Париз је остао његов дом све до смрти 2011. године.

Михаиловић је био велики уметник апстрактног експресионизма и један од главних протагониста нове пластичне реалности и експресије засноване на интуицији, чији је уметнички кредо био близак старохришћанским мозаицима, Византији и нордијском експресионизму - био је прави наследник великих српских сликара експресионизма - Јована Бјелића, Зоре Петровић и Милана Коњовића. Приредио је око сто самосталних изложби широм света, излагао у значајним галеријама, а његова дела се налазе у галеријама и приватним збиркама у земљи и свету.

Изложба ће бити отворена до 24. јануара.

Н.П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести