Софија Миленковић добитница Награде Спомен-збирке Павла Бељанског

Лауреат Награде Спомен-збирке Павла Бељанског за школску 2017/2018. годину је историчарка уметности Софија Миленковић за рад “Уметност Марка Челебоновића у четвртој деценији 20. века”, одбрањен на Филозофском факултету код проф. др Лидије Мереник.
spomen zbirka pavla beljanskog, dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

У награђеном мастер раду кроз пет заокружених целина детаљно и аргументовано анализиране су околности, контекст и услови развоја коплексног Челебоновићевог опуса. Посебно је указано на односе Челебоновићеве уметничке праксе тридесетих година, чиме се стиче увид у њене формалне, тематске и концептуалне основе Челебоновићеве праксе.

Рад Софије Миленковић је зрео, аналитичан, поткрепљен савременом литературом, темељно постављен, добро образложених идеја, надахнут, богато илустрован и подстицајан за будућа истраживања. Написан са позиција савремене историје уметности, рад прецизно указује на неопходност компаративног и контекстуалног разумевања уметничког дела, а тиме и на оквир разумевања српске историје уметности и визуелне културе 20. века, навбоди се у образложењу.

Награда Спомен-збирке је установљена захваљујући Даровном уговору Павла Бељанског из 1965. када је колекционар поклонио слику Влаха Буковца “Велика Иза” музеју и на тај начин заокружио институционални рад Легата. Тим чином слика је постала иконични амблем Награде, али и саме Збирке, а врхунски резултати добитника у области истраживања и њихово даље позиционирање у стручним круговима, доказали су оправданост признања које се додељује од 1968.

Од 2000. награђени рад реализује се у виду изложбе и пратећег каталога. Овогодишња свечаност уручења Награде биће одржана 26. октобра у 11 часова у окружењу изложбе Maison Barilli: Belgrade / New Yоrк настале према награђеном раду „Модна илустрација Милене Павловић Барили (1926–1945)“ прошлогодишњег лауреата Стефана Жарића.

        Н. Попов

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести