Српски месец у Британији од 25. јануара у 11 градова

ЛОНДОН: У Великој Британији традиционално 12. пут се одржава Српски месец у Великој Британији од 25. јануара до 9. марта, који почиње светосавским прославама у 11 градова са преко 30 догађаја.
london, pixabay
Фото: Pixabay

Од 25. јануара српске заједнице у Лондону, Халифаксу, Редингу, Бедфорду, Питербароу и Бирмингему одржаће прикладне програме који укључују наступе српских школа и фолклорних ансамбала из Британије, као и КУД Синђелић из Гетеборга, саопштили су организатори.

Светосавски бал, хуманитарна вечера у Копторн Тара хотелу, на Кенсингтону у Лондону, биће одржана у суботу, 8. фебруара.
Специјални гости су глумица Ивана Жигон и сопран Тамара Рађеновић, биће део ексклузивног програма, у присуству Принца Филипа и Принцезе Данице Карађорђевић.

Током месеца српске културе биће одржано више различитих наступа, концерата, филмских пројекција, књижевних вечери....

На изложби Краљевског друштва британских уметника од 20. до 29. фебруара која се већ дуги низ година одржава у Мол Галерији у центру Лондона, наћи ће се и ексклузивни рад уметника Властимира Зерића, сребрна хаљина од стерлинга.

Бројни музички наступи одржаће се широм Енглеске: признати класични гитариста Кпег Огден и хармоникаш Милош Миливојевић наступиће у Дорчестеру, као и на Универзитету у Јорку.

Звук класичне гитаре чуће се на концерту Давида Штрпца, добитника преко двадесет награда на међународним такмичењима.

Чај ће ће служити на "Чајанци " Кола српских сестара у Лондону 29. фебруара којом приликом ће се сакупљати средства за Србе с Косова и Метохије.

Пре 25 година пионири културног живота наше заједнице у Британији, Олга Гаковић, Гордана Милер, Мики Стоиљковић и Пале Брозичевић, започели су организовање редовних културних догађаја који су 2008. постали Српска недеља и прерасли сада у Српски месец, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести