Станић: Одлазим из Атељеа, Антић: Поштујем жељу колектива

БЕОГРАД: Глумац Тихомир Станић најавио је могућност одласка из своје матичне куће Атељеа 212 због начина на који је изабран нови в. д. управник тог позоришта Новица Антић, а Антић је поручио да његово именовање има правни легитимитет, али да ће увек поштовати жељу колектива у којем се налази.
tihomir stanic, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

У емисији "Речено и прећутано" Радио Београда 2, у којој је гостовао са Антићем, Станић је истакао да нема ништа лично против Антића, већ против начина да се глумци не питају ко ће руководити њиховим позориштем.

Он је подсетио да је део ансамбла Атељеа 212 упутио писмо Градском секретаријату за културу пре неколико месеци у коме моли да на месту управника те куће до расписивања конкурса остане досадашњи управник Бранимир Брстина.

На то писмо нисмо добили никакав одговор, већ су нам преко ноћи поставили Новицу Антића. Као човек који је у позоришту око 37 година, запитао сам се ко одређује ко ће руководити нашим ансамблом и зашто је све урађено мимо нас. Наглашавам да немам ништа лично против Новице Антића, али да имам против принципа, рекао је Станић.

Новоизбрани в. д. управника Атељеа 212 Новица Антић замолио је јавно у емисији "Речено и прећутано" Радио Београда 2 Станића да никако не напушта Атеље 212, јер је он веома важан за цео ансамбл и позориште.

Он је истакао да његово именовање има правни легитимитет, да разуме Тихомира Станића као уметника кога поштује и цени, те да је најбоље да из новонастале ситуације извуку најбоље.

Морамо да инсистирамо на доношењу Закона о позоришту коме је неопходна аутономија. Доношењем тог закона, решили би се многи проблеми на које Станић указује, казао је Антић и додао да ће увек поштовати жељу колектива у ком се налази.

Имам само радост и жељу да помогнем и допринесем Атељеу 212, ако ме колектив не подржи и ако се осетим сувишним, сам ћу се повући, казао је Антић у студију Радио Београда 2.

Градски секретар за културу Иван Карл рекао је раније да је Град Београд именовао бившег државног секретара у Министарству културе Новицу Антића за вршиоца дужности Атељеа 212, како то позориште не би остало без овлашћеног лица после 25. септембра.

Реагујући на наводе Тихомира Станића да је преко лета и без знања глумаца изабран нови в. д. директора Атељеа 21 уместо Бранимира Брстине, Карл каже да Брстини мандат истиче 25. септембра, а да Управни одбор Атељеа 212 није расписао нити спровео конкурс за избор директора, што је требало да уради 60 дана пре истека в.д. мандата.

Град Београд је једино могао да именује вршиоца дужности директора како би се избегло да кућа нема овлашћено лице после 25. септембра, рекао је Карл.

Градски секретар за културу каже да је Бранимир Брстина био в. д. директора протеклих година дана, а да је пре тога био директор у пуном четворогодишњем мандату.

У решењу о именовању господина Новице Антића се наводи да његов в. д. мандат почиње да тече 26. септембра ове године, односно дан након истека в. д. мандата Бранимира Брстине. Надам се да ће у наступајућем периоду Управни одбор Атељеа 212 расписати конкурс за именовање директора на који свако може да се пријави, казао је Карл.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести