Стрип авантура: Џеремаја - стари познаници у новим опасностима

Јубиларни десети том стрип серијала „Џеремаја“ знаног сценаристе и цртача Хермана Ипена (1938) управо је, на радост осведочених стрипољубаца (како младих тако и оних са искуством), објавила агилна „Чаробна књига“ у сада већ стандардно квалитетном издању (тврди повез, пун колор и врхунска штампа).
s
Фото: Ilustracija

Књига, као и претходне, садржи три епизоде: епизоду 28 - „Езра је сасвим добро“ (оригинално објављена 2008), 29 - „Угинуо мали мачак“ (2010) и 30 - „Фифти-фифти“ (2011).

Пуне три деценије од започињања серијала (прва епизода се појавила 1979) Херман, који је комплетни аутор „Џеремаје“, не посустаје па и поред својих година безмало сваке године објављује нову авантуру двојца Џеремаја и Курди - а паралелно са овим серијалом објављује и друге албуме (за које сценарио најчешће пише његов син Ив). Џер и Курди и даље крстаре уздуж и попреко некадашњих Сједињених Америчких Држава које су разорене међурасним сукобом, након кога је централна државна администрација нестала, а на велику арену опстанка или пропасти су изашли нови „играчи“. Цивилизација уступа место насиљу, пљачкама, убиствима и терору сваковрсних банди због чега су мање заједнице морале да се организују и успоставе какве-такве институције реда и закона које обичне људе бране од криминалаца и осигуравају им „задовољавање“ основних животних потреба. Али, власт има своју (врло високу) цену, а уз њу иду и све „пратеће“ тековине претходне државе - бесомучно израбљивање маса, корупција и (зло)употреба власти за ситно и крупно рекетирање.

Ипак, ствари се мењају па Херманова поставка позорнице дешавања није иста каква је била пре тридесетак година: испрва је срушени свет личио на нову верзију Дивљег запада, али се ситуација постепено мења у корист обнове технологија и тржишне економије. У складу са тим трендом (који доноси и стабилно снабдевање бензином) Џер и Курди су променили своја „превозна средства“ и јахање коња и мазге заменили јахањем мотора који ће их, у епизоди „Езра је сасвим добро“, довести у градић суочен са мистериозним убиствима. Власт није способна да реши тај проблем па прибегава опробаном методу хапшења сумњиваца и дошљака.

Тако се Џер и Курди нађу у затвору а након пуштања бивају протерани али - полицајци којима су се супротставили желе да „намире рачуне“. И док се одвија двобој прогоњених и гонилаца у прикрајку приче тече паралелна радња о групи научника која је радила на тајном пројекту који није реализован - или јесте? Херман одбија да потпуно разјасни ову линију иако је то уобичајени рецепт за стандардне забавне садржаје. Има ли се та мала субверзија на уму, читаоца неће зачудити што је и следећа прича, не баш пријатног наслова „Угинуо мали мачак“, варијација сличне ситуације: сада је двојац усред побуне сиромашних рудара против бахатих власника; Џер је у посети својој великој љубави Лени (која је у браку и има дете) а Курди среће још једног старог знанца - неталентованог гајдаша и великог прљавца Јулија (из 12. епизоде „Јулије и Ромеа“ код нас прво објављене у „Стрип арту“ и репринтоване у 4. тому „Џеремаје“ у издању „Чаробне књиге“).

Завршна прича овог тома „Фифти-фифти“, пак, за споредне јунаке (који ће до краја бити врло важни) има необична бића - људе по телу и лицу обрасле крастама који мирно живе у остацима потопљеног града а који ће читаоце подсетити на чудна бића која живе у мочвари из 8. епизода „Бесне воде“ (код нас прво објављене у „Стрип арту“ и репринтоване под називом „Гневне воде“ у 3. тому „Џеремаје“ у издању „Чаробне књиге“). Овог пута Џер и Курди су у потрази за скривеним дијамантима а на трагу су им, сем крокодила, и две групе трагача - једне професионалне и спремне на акцију и друге, састављене од аматера, која са сигурне даљине прати догађаје и смишља најсигурнији начин да покупи дијаманте а да се не изложи ризику!

Херманов цртеж се временом трансформисао од јарким бојама обојеног цртежа до потпуних акварела. У том ликовном поступку врло су убедљиве сцене које се дешавају у доба када је светло слабо (ноћ, сумрак, магла) и тада је Херманова четкица одиста мајсторска.

Илија Бакић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести