Суфинансирање у култури: Важна подршка домаћим уметницима

НОВИ САД: Републички, покрајински и конкурс Града Новог Сада, за суфинансирање пројеката у култури, отворени почетком године, па обустављени у марту због пандемије, биће ускоро настављени тамо где су застали.
nomus
Фото: Srđan Doroški

Културне институције су већ добиле обавештења о томе, а у наредних месец и по дана требало би очекивати и резултате конкурса. И Градска управа за културу Новог Сада је дописом обавестила културне институције које су конкурисале, и позвала их на договоре. Музичка омладина Новог Сада већ је обавила разговор о томе у Градској управи за културу, потврђује њен секретар Милан Радуловић, и додаје да је тако Град Нови Сад први реаговао, и да су још пре неколико дана добили информацију да се конкурси настављају тамо где је започето.

Очекује се да ће се планирани програми и активности реализовати, и у том смислу ми треба да одговоримо до краја ове недеље, односно до петка Граду, а потом су исти дописи уследили и од Републике и Покрајине, који су дали нешто краћи рок, до 13. маја, да одговоримо на њихов упит да ли смо, и у ком обиму, спремни да реализујемо своје планиране активности, не само ми, него и остали који су се нашли на конкурсу. Наравно да смо спремни да то реализујемо, тим пре јер је за Номус фестивал већ одређен нови термин. На време смо то планирали и контактирали смо уметнике, и требало би да буде одржан између 21. и 28. октобра, напомиње Милан Радуловић.

Он подсећа да су већ раније истицали у јавности да се Номус не отказује, него да се само одлаже фестивал, чија ће реализација, наравно, у великој мери зависити од финансијера.

Чини ми се да је ово сада много повољнија ситуација за нас, јер ћемо знати чиме располажемо. Очекује се да резултати свих конкурса буду познати до половине јуна. Колико сам упознат, финансираће се оно што је планирано, буџет за културу се не смањује, и нека размишљања, и препоруке су да се максимално помогне домаћим уметницима, поготово независној уметничкој сцени, и то је потпуно у реду. Ми имамо доста домаћих уметника у овогодишњем програму Номуса, то је факат, имам утисак као да нас је неко погледао кад смо планирали програм, и рекао да то тако треба да буде урађено. Исто тако, размишљања смо, и максимално се трудимо, да фестивал буде, колико могућности то дозвољавају, у целости изведен, односно да се реализује предложени програм. У ономе што не буде могло да се реализује, спремни смо да се држимо концепта да, пре свега, буду жене у фокусу, дакле женски солисти. Ако немамо могућности да доведемо солисте из иностранства, наравно да ћемо се фокусирати на домаће снаге, колико то могућности дозвољавају, помиње Милан Радуловић.

Већ сада се зна да Нагаш ансамбл из Јерменије у том периоду не може да буде овде, и неће моћи да учествује на Номусу, како износи Радуловић, док су термин потврдили Сигнум саксофон квартет, а литвански камерни оркестар „Нове идеје“ обавестио је организаторе Номуса када би могао да буде на располагању. Неминовно ће бити и неких корекција у распореду програма. По речима Радуловића, обављен је и разговор са диригентом Бојаном Суђићем, који је у први мах, када је одложен Номус, рекао да није сигуран да ће моћи с јесени да учествују због Бемуса. Међутим, у поновном разговору Суђић је рекао Симфонијски оркестар РТС-а стоји на располагању, да може да се на њих рачуна, јер ће Бемус, уместо у октобру, бити планиран за прву недељу новембра. То чак отвара и неке нове могућности, додаје Радуловић, јер ће нешто моћи и да се припоји и споји у њиховим програмима.

Наравно да још увек има гомила непознаница у томе шта ће бити, и како ће све бити реализовано. Ми смо већ сада припремили дописе да смо све три манифестације, које организујемо током године у Новом Саду, спремни да урадимо у целости. Имамо само промене у термину Новосадског музичког лета, јер га нећемо радити од јуна, него од 25. јула до 25. августа, уколико буде додељен новац за то, наводи Радуловић, и истиче да је Музичка омладина Новог Сада, која организује још и Номус и циклус божићно – новогодишњих концерата, спремна да одговори на све изазове.

Република, Град и Покрајина су дали зелено светло да се конкурси наставе, али Радуловић подсећа да се очекује да у реализацији програма сви придржавају прописаних мера у пандемији. Зато је од институција које су конкурисале тражено да одговоре на питање да ли могу да испуне те услове.

У Синагоги није проблем да се направи растојање у публици, будући да она може да се размести да седи од половине сале, и на балкону. Проблем јесте како ту дистанцу постићи у оркестру, признаје Радуловић, јер нити постоји тако велика сцена за то, а питање је и какав ће звук бити у таквим околностима. Но, решења за то се не могу сада унапред одредити. Најризичнији су хорски певачи, и дувачи, јер су највећи расадници вируса, и о томе ће морати да се води рачуна. Има још доста сличних недоумица, о којима се размишља у овом тренутку, а како додаје Радуловић, једна од непознаница је, рецимо, да ли ће музичари из иностранства морати да буду у карантину када уђу у нашу земљу. Но, решења за све ће се свакако „у ходу“ налазити, поготово ако и даље буде попуштања мера и слабљења активности вируса.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести