Сусрети: Дивна Стојанов, селекторка ТАКТ, новог фестивала за младе

НОВИ САД: Фестивал ТАКТ који у Новом Саду већ девет година организује Асоцијација „Културанова“, поред музичког и филмског програмског дела добио је и позоришни.
t
Фото: Ilustracija

ТАКТ театар фест биће одржан од 24. до 26. септембра и то, како је сада „популарно“, а заправо готово неизбежно – онлајн.

Због короне, потврђује Дивна Стојанов, млада драматуршкиња која је на позив Асоцијације „Културанова“ селекторка ТАКТ театар фестивала.

То јесте на неки начин хендикеп, додала је, али овако ће представе моћи да гледа и неко ко није у Новом Саду, моћи ће да допру до још већег броја публике.

Позоришта су и иначе централизована, Београд, Нови Сад, Сомбор, Суботица... Бар тај моменат моћи ће да се „исправи“, поручује наша саговорница.

Свесна полемика да ли снимци представа уопште могу да се назову позориштем, Дивна Стојанов ипак остаје пуна ентузијазма што се отвара једна нова сцена. Поготово је радује што ће та сцена бити резервисана за младе, који баш и немају шта да траже у позоришту, и све то мање раде. Зато је важно што ће, поред селекције, Дивна Стојанов током фестивала водити и радионицу позоришне критике, такође намењену младим полазницима.

Размишљајући о томе шта је потребно за прво фестивалско издање, имајући у виду јако пуно догађаја у септембру, а желећи да се издвојимо и будемо интересантни, присећала сам се шта сам ја гледала кад сам била у средњој школи. Данашњи средњошколац, чак и да има навику одласка у позориште, нема велики избор у Новом Саду. Стално се прича о томе да млади не иду у позориште, јер гледају јутјуб, што је нетачно, јер и ја гледам лекције о сценаристици на јутјубу. Љутимо се што млади гледају снимке о шминци и одећи као да су то неке ниже вредности, а не води се рачуна о томе шта им се друго нуди, поготово у позоришту. Зато смо се одлучили да отворимо простор за представе које са баве проблемима људи старости од 15 до 30 година, прича у једном даху Дивна Стојанов.

Широка је та група, додаје.

Проблеми петнаестогодишњака нису проблеми некога од 23 године, али смо покушали да обухватимо све селекцијом. На пример, комуникација са старијим генерацијама. Ништа ново, и раније је постојао тај јаз, али сада је продубљен технолошким напретком. Интернета раније није било, каже селекторка.

Дивна Стојанов напомиње да је један од критеријума за избор представа који ће бити објављен следеће недеље, био и то да их је реализовала група од већински младих људи, чиме ТАКТ театар фестивал жели да подстакне њихов развој и деелитизује позориште, код нас доминантно резервисано за институције.

Код нас чак и кад се постављају школске лектире, често гледамо промашаје. Као селекторка сам се трудила да у пет представа пређемо низ тема и проблема. Стигле су нам пријаве нижих разреда средњих школа, а стигле су и неке представе које се баве проблемима старијег узраста, запослењем, останком и одласком из Србије. Мислим да ће бити лековито да се то гледа на сцени и комуницира са младима о ономе што их се тиче, каже драматуршкиња која завршава мастер студије на Академији уметности у Новом Саду и први пут има овако одговорну улогу.

Како додаје, жири младих, троје до петоро младих људи ће заједно са њом имати пет диксусија, по једну о свакој представи.

Снимићемо их и направити подкаст, што је супер за ширење преко интернета. Као модераторка тих дискусија, уједно и радионица, тако ће проћи својеврсну обуку како се ктирички и аналитички размишља, говори и пише о представама. На крају ће жири прогласити најбољу представу, написати образложење своје одлуке, а ту представу ће публика моћи да види у недељу у 20 сати. Прајм тајм!, најавила је Дивна Стојанов. 

Игор Бурић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести