Сусрети: Михајло Несторовић, в.д. директора Позоришта младих

НОВИ САД: Позориште младих је, као последњу премијеру у текућој сезони, 25. априла публици подарило на Вечерњој сцени „Грађанина племића” Жана Батиста Молијера у режији Ан Берелович, гошће из Француске, али већ за који дан почињу пробе новог ауторског пројекта редитељке Оље Ђорђевић и драмске списатељице Данице Николић Николић, планираног за отварање нове сезоне.
mihajlo nestorovic
Фото: Dnevnik (M. Stajić)

Након изузетно успешне сарадње на представи „Док те ја храним и облачим”, која је Позоришту младих донела и награду на Данима комедије у Јагодини, тандем остаје у истом жанру, с тим да су овога пута у основи заплета заљубљивање и љубав...    

Очигледно је време за мало више смеха, да разјуримо ове тамне облаке око нас, каже в.д. директора Позоришта младих Михајло Несторовић.

Наш театар, додаје, и иначе негује жанр комедије, али ћемо се убудуће више усмерити ка интересовањима младе публике.

Кад кажем младе, не мислим на оне најмлађе – јер ту већ имамо перфектно разрађену сцену за децу, која је без сумње једна од најбољих у регији, што потврђује и мноштво награда на разним фестивалима – него говорим о Вечерњој сцени, коју желимо да окренемо темама које дотичу младе људе између 15 и 25 година, појашњава наш саговорник.   

Проблем с тим надолазећим генерацијама је, наводи Несторовић, што се у добром делу ове популације културна свест уопште не развија, јер све ређе иду у позориште, све мање читају књиге, класичну музику уопште не слушају, а идоле траже у талогу субкултуре. Нема Позориште младих намеру да у том смислу прави некакву револуцију, додаје први човек театра, већ једноставно жели да, у сарадњи са редитељима и драматурзима, трага за оним што би могло да привуче пажњу тих младих људи.

Идеја нам је да заинтересујемо ову циљну групу, за почетак да бар долазе чешће у позориште, те да тако и профилишемо Вечерњу сцену. Не измишљам ја топлу воду, сигурно се то и раније покушавало, али се надам да ћемо сада на томе и истрајати. Ево, корак у том правцу је представа Оље Ђорђевић и Данице Николић Николић, а приводе се крају и преговори с неколико познатих наших редитеља, с којима желимо да сарађујемо у 2020. години, с тим да се унапред с њима прецизира да тематски и концептуално представе које ће радити морају да буду на истом трагу... А уверен сам у то да ће лако и тзв. одрасла публика да прихвати комаде који обрађују тематику младих. Уосталом, „Ромеа и Јулију” радо гледају и тинејyери и њихове баке и деке.     

Истовремено је у плану и одржавање радионица, и то за неколико узрасних група, у оквиру којих би глумци-педагози уводили најмлађе и оне нешто старије у свет театра. И Несторовић је уверен у то да, уз одличну глумачку екипу, коју негује Позориште младих, такав концепт може да се реализује.

Када је реч о Дечјој сцени, до краја године ће Емилија Мрдаковић поставити комад „Дебела” по тексту Силвије Шесто. Премијера је планирана за новембар... Пробаћемо, иначе, да вратимо у живот и оно што је кадгод красило нашу театарску кућу, а то је својеврстан „новогодишњи позоришни драгстор”. Намера нам је, наиме, да на самом крају године у обе наше сале играмо представе за децу, све уз Деда Мраза и поделу пакетића. Да се подсетимо како је то својевремено било, када су синдикати организовано доводили децу својих радника у позориште. Јер, последњих година се то углавном дешавало по фирмама, па су људи једноставно заборавили на ту некад лепу навику да се њихови малишани са том прелепом новогодишњом чаролијом и магијом могу срести и на лепшем месту - у театру! 


Да се смрзнеш од смеха

Позориште младих посветиће цео месец јун комедијама, кабаретским вечерима и стенд-ап програмима. „С обзиром на то да наша велика сала није климатизована, решили смо да у јуну изнајмимо мобилну климу, расхладимо салу и продужимо сезону, а читав тај месец ћемо радити под мотом - Дођите да се смрзнете од смеха. У плану нам је, наиме, да направимо прави комедиографски маратон од најмање 15 представа у тих 30 дана, у чему ће нам помоћи позоришта из Београда и окружења, који ће бити наши гости. Ето позива публици да се пред почетак лета опусти и добро насмеје, али и полако навикава на климу у Позоришту младих, јер имамо намеру да нам театар следеће године и заправо буде климатизован, најављује Несторовић.  


На питање да ли је могуће формулисање јединствене репертоарске слике на нову Новог Сада, кроз међусобну координацију и синергију трију институционалних театара који делују у граду: Српског народног позоришта, Позоришта младих и Ујвидеки синхаза - Несторовић одговара да смо ипак јако далеко од тога.

Па ми често у оквиру једне куће не можемо да се договоримо, а камоли да се усагласе три, појашњава уз осмех директор Позоришта младих.

Шалу на страну, додаје, наравно да би то било идеално, али мислим да у овом тренутку није реално очекивати да се наша три театра баве и широм сликом позоришне културе у граду у ситуацији када су оптерећена, пре свега финансијским, али и бројним другим проблемима.

Рецимо, иако је Позориште младих једини театар на српском језику чији је оснивач Нови Сад, ми немамо своју зграду, подстанари смо у Соколском дому, што значајно отежава рад. И прво би одатле требало да кренемо како бисмо уопште могли да равноправно разговарамо са осталим позориштима о могућим партнерским односима..., вели Несторовић.     

М. Стајић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести