Сва лица културе: Отворена изложба Националног музеја Кине

БЕОГРАД: Изложба Националног музеја Кине из Пекинга под називом “Сва лица културе. Сликарство и живот учењака древне Кине” отворена је вечерас у Народном музеју у Београду.
izlozba kina
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

У настојању да представи различите аспекте живота вишевековне елитне друштвене групације учењака, који су истовремено били државни службеници, одабрано је 110 предмета - од предмета ликовне и примењене уметности, који сведоче о њиховим уметничким изразима и трагањима, до детаља који су били део свакодневице, осликавајући естетска полазишта и морална уверења.

Изложбу је отворио политички саветник у Амбасади Кине у Београду Тиан Јишу који је истакао да је традиционално пријатељство Србије и Кине дубоко и подсетио је да је Србија у оквиру централне и источне Европе прва успоставила свеобухватно стратешко пријатељство с Кином.

Он је нагласио да Србија чврсто подржава и учествује у иницијативи “Појас и пут”, а  резултат је размена и сарадња на свим пољима, а подстакнуто је и међусобно повезивање  и даљи развој билетаралних односа.

Јишу је изразио уверење да ће грађани Србије, захваљујући изложби “Сва лица културе”, продубити своје разумевање кинеске традиционалне културе и да ће она поспешити сарадњу два музеја и најавио да ће у будућности обе стране наставити да јачају сарадњу.

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић је, подсетивши да је реч о првој изложби која гостује у обновљеном здању Народног музеја, констатовао да је сачињава избор из пребогате и фасцинантне баштине кинеске традиционалне уметности.

Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Назив изложбе “Сва лица културе” нас подсећа да је култура простор различитости, али особених различитости. Раздаљине између народа могу само да побуде радозналост и узбуђење пред другачијим и несвакидашњим могућностима људског креативног израза, пред увек новим лицима културе, истакао је Вукосављевић.

Подсетивши на речи којим је мајка охрабрила песника Стевана Раичковића да крене у Кину – “Иди, сине, видећеш други свет”, Вукосављевић је казао да свет многих лица кинеске културе, из овдашње перспективе, понекад може деловати, као “одиста друга планета у односу на представе и навике које имамо”, али је утолико тај свет, додаје, привлачнији. 

А све те различитости и разноликости повезује иста људска суштина, која надилази специфичне традиције, али их не укида, него их укључује у себе као нарочиту аутентичну боју, рекао је Вукосављевић и додао да поставка у Народном музеју у Београду показује шта је један огромни континуитет стварања донео до наших дана да нас оплемени, задиви и запита.

Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Заменик директора Националног музеја Кине Хуанг Женчун је рекао да је иницијатива "Појас и пут" и посета кинеског председника Си Ђианпинга Србији 2016. не само проширила економску и трговинску сарадњу, већ и културну размену и продубила пријатељство два народа.

Он је подсетио да је Национални музеј Кине пре 12 година представио у Србији предмете од бронзе што је српској јавности пружило мали увид у древну кинеску културу и уметност.

Прошлог месеца у Хуџоу је, додао је Женчун, први пут одржана конференција Међународног савеза музеја свиленог пута када је директорка Народног музеја Србије Бојана Борић Брешковић именована за потпредседника и тада су два национална музеја потписала Споразум о сарадњи.

Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

На изложби у Великој галерији народног музеја у Београду представљена су сликасрка и калиграфска остварења, керамика, предмети од жада и бронзе, комади намештаја и текстила, а посетиоци могу да се упознају са знањима и вештинама којима су кинески учењаци морали да овладају ради стицања личне целовитости, попут сликања и калиграфије, музике, шаха, проучавања списа са свитака.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести