Светлани Бојковић "Велика повеља Бранковог кола"

НОВИ САД: На завршној седници жирија Бранковога кола једногласно је одлучено да "Велика повеља Бранковога кола" за 2021. годину, за узвишену сарадњу током протеклих деценија, припала је Светлани Бојковић, драмској уметници, филмској, позоришној и телевизијској глумици.
svetlana bojkovic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Ово престижно признање поред осталога, Бранково коло додељује "за надахнути допринос лепоти поезије, стваралачку радост и љубав према песницима и људима на трагу божанског дара Бранка Радичевића".

О награди је одлучивао жири у саставу Ненад Грујичић, Весна Чипчић и Милан Плетел, који је у образложењу навео да је Бојковић као вишегодишњи сарадник и градитељ Бранковога кола, непрекидно одана професији и поезији, свој несвакидашњи таленат приносила Стражилову и Сремским Карловцима као жртвену лепоту чисте љубави.

Све ове деценије, разумевање врхунских песника и прворазредно казивање поезије притом одликовало је ауром вишег реда целину уметничког бића Светлане Бојковић, навео је жири.

Песнички језик би у тим тренуцима у парампарчад разбијао окамењене облике колоквијалне несавршености и дневнополитичке ограничености говора, истакао је жири у образложењу и додао да је Бојковић пример чврстине и достојанства уметничког Ја, неугасиве слободе стваралаштва у непрекидној жудњи за свежим и новим изазовима, у савладавању бесловесних и тренутних препрека на маскембалу вашарске свакоднвице.

Сваки њен долазак на Бранково коло оплемењивао је овај јединствени културни простор и увек се осећало пуно срце обостране среће и узрастања.

Публика је уживала у наступима који славе врхунску поезију и песнике, уметност и културу, Бранка Радичевића и српски Парнас.

"Радујући се њеном доласку на јубиларно 50. Бранково коло, ширимо руке у велики загрљај људске присности и љубави, победе над демонским силама у нашем времену, божанског тријумфа истинских песника и уметника над ирационалним потезима фарисејског камелеонства и хохштаплераја", наводи се у образложењу.

Међу досадашњим лауреатима овог високог признања Бранковога кола налазе се Владета Јеротић, Михаило Миша Јанкетић, Љиљана Петровић, Весна Чипчић, Богдан Винокић, Вера Ковач Виткаи, Милан Плетел, Ксенија Марицки Гађански, Вицо Дардић и Матија Бећковић.

"Велика повеља Бранковога кола" биће уручена на Свечаном отварању јубиларног 50. Бранковог кола, десетог септембра, које ће трајати до двадесетог у Сремским Карловцима, на Стражилову и у Новом Саду.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести