Табаковићева награда за архитектуру Леониду Нешићу

НОВИ САД: Табаковићева награда, коју од 1995. додељује Друштво архитеката Новог Сада за остварена дела и целокупну стваралачку каријеру, ове године је припала новосадском архитекти Леониду Нешићу (Краљево, 1956).
leonid nesic DAN
Фото: DANS

Нешић је дипломирао на Архитектонском факултету у Београду код проф. Милана Лојанице (1981). Каријеру започео у Заводу за урбанизам у Новом Саду где је учествовао у изради више детаљних урбанистичких планова, који се пре свега односе на Ново насеље.

Од 1995. води сопствени пројектни биро “Нес – Инвест’’. Током деведесетих година пројектовао више стамбено-пословних објеката у ширем градском језгру Новог Сада и унапредио иначе суморну градитељску праксу те деценије.

Поводом доделе награде ДаНС организује Нешићеву ретроспективну изложбу која се отвара сутра у 19 часова у Студију М.

Његове  зграде су елегантне, студиозно и прецизно пројектоване, с посебним односом према материјалима и детаљима. Последње објекте ствара под утицајем неомодернистичких тежњи, са асоцијацијама на модерну међуратну архитектуру користећи савремене материјале и наглашен колорит, каже кустос изложбе Владимир Митровић који посебно издваја Нешићев урбанистичко архитектонски блок на углу улица Стевана Мусића и Радничке.

Зграда је одмах по изградњи добила неподељене критике стручне и најшире јавности као један од првих високоестетизираних пројеката, а на новосадском Салону архитектуре освојила је награду за најуспешнију реализацију.

По Митровићевим речима, употреба опеке, овога пута у комбинацији са стаклом и металом, као и укупно обликовање, од високог приземља до модерно конципираног крова, већину корисника и посматрача суочава са лепотом детаља савремене архитектуре.

Савремена материјализација објекта постављеног на крају блока према Булевару цара Лазара донела је нове естетске квалитете, атрактивна позиција је искоришћена ненаметљиво али визуелно допадљиво, ова зграда је такође на Салону архитектуре проглашена за најуспешније реализовано архитектонско дело.

Јединствена градитељска целина у Радничкој улици, како наглашава кустос изложбе, припада, самом врху савремене новосадске и српске архитектуре.

Изложба у Студију М траје до 20. новембра.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести