Три конкурса за резиденцијалне програме у Словачкој, Аустрији и Јапану

У оквиру програма “Уметник у гостима” Фондација “Нови Сад 2021 - Европска престоница културе” отворила је три конкурса за новосадске уметнике који се превасходно баве визуелним уметностима за резиденцијални боравак и рад у Словачкој, Аустрији и Јапану.
w
Фото: pixabay.com

За одабране уметнике то би била прилика да се повежу са тамошњом локалном сценом, прошире свој опус и на тај начин интернационализују новосадску сцену, што је главна идеја програма „Уметник у гостима“.

Визуелна, новомедијска, звуковна уметност и перфоманс области су конкурса који пружа прилику локалним уметницима да бораве и раде у Кошицама (Словачка), а реализује се у сарадњи са организацијом “Кошице - Артист ин ресиденце”. Тема резиденцијалног боравка је Међузависност, са фокусом на суоднос човека и његовог окружења. Предложени уметнички пројекат требало би да истражи начине на који људи, природа и животиње узајамно делују, али истовремено и да критички пропита како се ствара јаз између човека и природе/животиња. Уметнички пројекат би требало да се бави питањима: Како осигурати иста права за све, укључујући и животиње? Како заштитити будуће генерације? Како одредити сопствене вредности? Како утицати на јавни сектор, институције и закон? Од изабраног уметника се очекује да заврши један уметнички пројекат током боравка у Кошицама који траје до 8 недеља у оквирном периоду од 1. марта до 30. априла, а конкурс је отворен до 20. фебруара.

Савремена фотографска уметност је област која пружа могућност за боравак у Грацу (Аустрија) ауторима који се баве овом визуелном уметношћу. Током боравка у Грацу потребно је спровести истраживање и направити серију фотографија која ће се осврнути на тумачење (е)миграција и отворити питање актуелних мотива за одлазак из Србије у Аустрију. Фотографије ће бити представљене на изложби у Грацу. Промоција интеркултуралног дијалога, представљање будуће перспективе и проналажење места сусрета и интеракције, поређење заједничког простора српске и аустријске културе главне су идеје конкурса који се реализује у сарадњи са Удружењем визуелних уметника Штајерске. Резиденција се одвија кроз програм „Common Spaces of Tommorow  - Bridges from Graz to Novi Sad” од 30. јула до 28. августа, а конкурс је отворен до 1. марта.

Трећи конкурс се такође односи на област фотографије. „Европски погледи на Јапан/Јапан данас“ назив је овог позива који се реализује у оквиру истоименог пројекта и укључује уметничку резиденцију у Јапану из области савремене уметности фотографије. Одабрани уметник добиће прилику да борави у јапанским префектурама Осаки или Нагану између јула 2020. и маја 2021. у трајању од 20 до 25 дана и да кроз фотографију, прикаже личну перцепцију културе Јапана. Конкурс се реализује у партнерству са организацијом „ЕУ Јапан Фест“, а отворен је до 31. марта.      

Н. П.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести