У Фабрици почиње фестивал Танц Плац

Представом “Forecasting“/ “Предвиђање” (Француска / Италија / Хрватска), која почиње у среду 5. септембра у 20 часова, у СКЦНС Фабрици ће бити отворен тродневни фестивал савременог плеса “Танц плац”, други по реду, који промовише младе актере на европској сцени и тенденције у савременом плесу.
fabrika
Фото: Дневник (С. Шушњевић), илустрација

Фестивал је настао уз подршку европске плесне платформе “Аеровејвз“, која такође афирмише младе плесаче и плесачице савременог плеса, кореографе и кореографкиње и остале професионалце који се баве овом уметношћу.

“Предвиђање” је проглашено за једну од 20 најбољих плесних представа у Европи у 2018. Заснована је на колекцији аматерских снимака преузетих са Јутјуба, и тај оквир користи ”као окидач фикције, залиху артикулација и знакова, скуп артикулација који намеће кориснику вежбу процесуирања информација уметнуту између фрагментоване емпиријске посредности и хипер апстракције”.

На сцени извођачица манипулише лаптопом, на чијем екрану су приказани изабрани Јутјуб клипови. Тако екран постаје место преплитања тела извођачице и дводимензионалног света, који представља људе у другом простору. Резултат је зона неодређеног окарактерисана видео снимцима, који варирају од баналног свакодневног живота, покрета и артефаката, до њихове могућности трансформације у нове алате нарације. Аутори ове представе су Барбара Матијевић и Ђузепе Чико, а извођачица је Шарлот Ла Меј.

Другог дана фестивала биће изведена представа “Scrape“ (Србија), рађена у продукцији Станице сервис за савремени плес. Фестивал ће 7.септембра затворити “динамични двојац” извођача из Словеније, са награђиваном и много извођеном представом “Alien Express“.        

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести