У Галерији Матице српске представљање мапе колажа Данила Вуксановића

У Галерији Матице српске вечерас у 19 сати биЋе представљена Мапа јубиларних графичких колажа „Понос нације: У збиру” аутора Данила Вуксановића, настала у оквиру обележавања 175 година од оснивања ГМС.
galerija matice srpske, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

У темељима овог пројекта је капитално монографско издање посвећено великој годишњици, „Понос нације”, које ће ускоро изаћи из штампе и изнеће у јавност богат документарни материјал о дуговеком трајању једне од наших најзначајнијих музејских установа.

Пратећи поглавља у монографији, Вуксановић је на оригиналне папирне подлоге  чувеног новосадског сликара Ивана Табаковића, познатог по јединственој серији колажа из седамдесетих година 20. века, додао детаље уметничких дела, умножене симболе ГМС, делове фотографија из прошлости и савременог тренутка живота Галерије, и спојио их у осам непредвидивих целина. Тако су настали ликовни приказе који носе називе: Пантеон знаменитих Срба, Кошница, Елитистичка галерија слика, Понос нације којима су придодата још четири листа: У славу Уроша Предића, У славу пресељења, У славу просвећења и У славу светлости.

–  Отискујући у њима сопствени доживљај Галерије Матице српске, у којој делује већ две деценије, створио је Вуксановић јединствена уметничка дела – истиче управница ГМС др Тијана Палковљевић Бугарски. – Јединственим комбинацијама одабраних визуелних елемената историјских тренутака, личности, ремек-дела из колекције, простора зграде Галерије Матице српске и њених различитих симбола – грбова и печата, Вуксановић је заправо илустровао завршно поглавље јубиларне монографије који носи назив У збиру. Његова мапа колажа је спој визуелних пиктограма и представља илустровану историју Галерије Матице српске.      

Креативна авантура

– Колаж уметнику пружа низ могућности које га обузимају да о исечку размишља, да га прекраја, мења и позиционира, до тзв. коначног фиксирања за површину папира. Иако је колаж техника компромиса, често може да буде крцат непредвидљивим резултатима. – појашњава за „Дневник” сликар и конзерватор-рестауратор Данило Вуксановић, иначе дугогодишњи програмски директор Галерије Матице српске. – Подлоге сликара Ивана Табаковића захтевале су нарочиту пажњу и претходну припрему приликом сакупљања потенцијалних јунака будућег колажа. Али систематичност пре почетка рада, селекција понуђених слика, као и њихово повезивање у уметничкој идеји, представљају креативну авантуру која ме изнова покреће.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести