У Галерији СУЛУВ-а: Тачка, линија цвет Драгане Рађеновић

НОВИ САД: У Галерији СУЛУВ-а, Булевар Михајла Пупина 9, вечерас у 20 часова биће отворена изложба интерактивних фото/видео инсталација “Тачка, линија, цвет” Драгане Рађеновић.
dragana radjenovic
Фото: Youtube Printscreen

Ова уметница у свом раду повезује различита образовна и стваралачка искуства, као и различите теме, медије и средства изражавања међу којима фотографска и видео слика увек имају значајно место. У формалном и продукцијском смислу, рад је замишљен као фото/видео инсталација, постављена у галеријски простор, и опремљена тако да гледаоци различитим технолошким и медијским средствима буду изазвани на акцију, чиме инсталација добија и перформативни карактер, приближавајући се, тако, формату интерактивне игре.

По оцени Радивоја Динуловића ауторка разматра питања егзистенцијалне, личне и друштвене одоговорности, а посебно у односу према природи, који уметница види као злочиначки. Етички аспект деловања, али и ћутања, Драгана Рађеновић поставља у средиште.

У свом досадашњем раду Драгана Рађеновић је показала посебан стваралачки сензибилитет, и то у неколико упоредних равни – од избора теме, начина који је спроводила уметничко истраживање, избора и третмана медијских линија, креативног односа према простору извођења и деликатном приступу публици, коју види као равноправног учесника у настанку уметничког догађаја. Њено ново дело видим као природан и вредан наставак овакве оријентације - указује Динуловић. 

Драгана Рађеновић основне студије је завршила 2014. на Академији уметности у Новом Саду на Катедри за нове ликовне медије, а мастер студије сценског дизајна 2016. на Факултету техничких наука у Новом Саду. Прву самосталну изложбу „Тачка, линија, цвет" имала је у галерији „Меандар" прошле године у Апатину. Учествовала је на „Ноћи музеја", „Миксер фестивалу" и Егзиту, била део сценографско-техничког тима дечије опере „Чаробна фрула" у режији Ксеније Крнајски (2016). Видео рад „Стрес" представила је 2014. на Интернационалој изложби портрета у Тузли. Збирку поезије „Тамни вилајет" објавила је 2012.

Н.П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести