У Канади за годину дана 25.000 покушаја самоубиства

ОТАВА: У истраживању које је објавио Канадски институт за здравствене информације(ЦИХИ) наводи се је да је у периоду од 2018 до 2019. године, 25.000 људи примљено у болницу због покусаја самоубиства.
depresija
Фото: pixabay.com

Око 3.800 њих је умрло, што је у просеку нешто више од 10 особа дневно, преноси Си-Би-Ес и додаје да је суицид девети водећи узрок смрти у Канади.

Нови подаци показују да су девојчице и жене у узрасту од 10 до 24 године три пута више склоне самоповређивању од мушкараца у истој старосној доби.

Стопе смртности од самоубистава биле су највише код мушкараца са 45 и више година.

Истраживање је показало и да двоструко више покушаја самоубистава има међу људима с нижим примањима, у поређењу с онима који живе с највишим примањима.

Иако се бројке мало разликују у поређењу са претходне две деценије, стручњаци за ментално здравље страхују да ће тај број вероватно порасти јер се Канађани суочавају с ефектима ковид-19, што је покренуло појачану анксиозност због здравствених ризика, дуготрајног затварања и финансијске несигурности.

Извршна директорка Канадског удружења за ментално здравље Маргарет Итон страхује да ће се број самоубистава повећавати током пандемије.

Заиста постоји забринутост јер како се физички здравствени проблеми изазвани ковид-19 настављају, видећемо и пандемију менталног здравља, поручила је.

Нећемо имати целу слику још неко време, али наше искуство нам говори да ће утицаји на ментално здравље бити значајни, рекла је она.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести