У КЦНС светлосно шапутање Јоване Поповић Бенишек

Четири године након што је у Малом ликовном салону КЦНС приредила изложбу радова који су били спој трију техника, сликарка Јована Поповић Бенишек у истом амбијенту вечерас од 20 сати ће кроз поставку више од двадесет дела предочити нову фазу у свом стваралаштву.
д
Фото: Dnevnik.rs

Желећи да публици препусти прилику да одгонетне какаву технику је користила стварајући нови циклус, Јована Поповић Бенишек открива само да је реч о техници чије изражајне моћи нико, колико је њој познато, до сада није довољно истражио. Како каже цртежи-слике које ће публика од вечерас до 14. априла моћи да види, тематски су произашли из њених ранијих циклуса где су углавном присутни прамци брода, комуникација двоје -троје људи, односно фигура које нису искључиво људске. Све је рађено у даху, без поновног враћања раду, и производ је својеврсне игре и истраживања.

- Некад сам материјал или техника, или један потез покрене други, и тако крећем у нешто непознато – објашњава Јована Поповић Бенишек. – На тај начин, чини се, губи се првобитна прича, али је она је ипак ту. Изложба носи назив „Шапутање светлости“, што има везе са мојим детињством. Увек гледам да изложбе посветим неком. Прошла је била посвећена свим мојим родитељима пошто сам имала неколико породица које су ме на неки начин отхраниле. Ова је посвећена је једном човеку зато што ми је својим присуством у неким моментима био довољно битан да ме подстакне да се преиспитујем више него пре, да љубав доживљам потпуно на други начин и да гледам унутар себе. Кроз све то једино откривам све своје могућности.       

Изложбу прати каталог који је другачији од досадашњих. Одлучила је да уместо уобичајеног садржаја поводом поставке, изнесе утиске њој блиских људи о изложеним радовима. Сви су, како каже, спомињали сличне термине почев од тајанственог, мистичног, до ексресије и колорита и очито је да је оно што су видели изазвало код њих некакве емоције.   

Следећег месеца Јовану очекује колективна изложба у италијанском граду Фабријано. Њен акварел са још 14 радова сликара из Србије, представљаће нашу државу на тој међународној смотри акварела. По њеним речима, особеност ове смотре је да ће на стотине дела из више земања четири дана бити изложено у Фабијану, и то не у галеријама него свуда по граду.  -Наћи се у друштву колега из света у престоници акварела, који ће Фабијано бити тих дана, представља ми част – додаје ауторка.   Јована Поповић Бенишек је дипломирала сликарство на Академији уметности у Новом Саду 1989. Звање мастера примењеног сликарства стекла је на Факултету примењених уметности у Београду 2013.. Осим сликарства бави се мозаиком, графичким дизајном и керамиком. Организатор је више изложби, колонија, манифестација у земљи и иностранству (Шведска, Италија, Црна Гора). Добитница је разних признања међу којима је и прва награда за сликарство на Сремскокарловачком салону 2013. Основала је 2007. Уметнички атеље и галерију у Новом Саду где у оквиру ликовних радионица ради са децом различитих узрасних група. Власник је и управник Музеја шибица у Сремским Карловцима од 2013. До сада је самостално излагала 27 пута, а више од 40 пута колективно.

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести