У Кикинди почео 39. Интернационални симпозијум скулптура у теракоти

У Кикинди је свечано отворен 39. Интернационални симпозијум скулптура у теракоти “Тера”, приређивањем у центру града изложбе монументалних скулпутура насталих током прошлогодишњег сазива, као и изложбе у галерији Центра за ликовну и примењену уметност “Тера”.
tera
Фото: Град Кикинда

Могућност да своје уметничке идеје оживотворе у глини, ове  сезоне добило је шесторо вајара из наше земље и иностранства, који ће до краја јула боравити у Атељеу “Тера”.  У стваралаштву кикиндском глином опробаће се вајари из САД, Румуније, Хрватске и Србије.

У 30. сазиву интернационалног симпозијума “Тера” су Тамара Секулић из Хрватске, Николае Молдованиз Румуније, вајари из наше земље Мирјана Благојев, Бранислав Николић и Слободан Дане Стојановић, такође и гост  Марк Лутолд из САД.

- Програм „Тере“ је невероватан, на светском нивоу. Драго ми је што сам овде, што сам отишао из Њујорка. Тамо људи живе у страху због коронавируса. Мало је места на свету где можете правити скулптуре оволиких формата. Већ 30 година бавим се вајарством, али ћу овде у Кикинди сигурно научити нешто ново  - очекивања су Марка Лутолда.

Директор Центра за ликовну и примењену уметност “Тера” Слободан Којић  потврђује да су учесницима 39. сазива обезбедили све неопходне услове за рад и стварање, те да их као домаћине у томе није омела ни епидемија коронавируса.

– Све су то врсни уметници, који су чекали прилику да постану учесници Интернационалног симпозијума скулптуре у теракоти. Попут свих претходних учесника, и они ће оставити скулптуре великог и галеријског формата. Њихови радови ће бити део фундуса нашег музеја - констатовао је Којић.

Поздрављајући учеснике и организаторе, градоначелник Кикинде Павле Марков је указао да се Кикинда, захваљујући “Тери”, високо позиционирала на светској вајарској мапи.

– Ове године је симпозијум у другачијим околностима, али то не умањује његов значај. Ово један од најважнијих културних догађаја у нашем граду и јесте јединствен и у свету - изјавио је Марков.   

М. Митровић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести